Снимка: БГНЕС

Десетки миротворци от НАТО бяха ранени, след като бяха нападнати от етнически сърби в Северно Косово по време на протести срещу назначаването на етнически албанци за кметове.

Насилието избухна, след като сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове да встъпят в длъжност в северния град Звечан в понеделник след оспорвани избори през април.

Докато този вид насилие срещу мироопазващи сили е рядкост, напрежението в региона нарасна през последните месеци, подхранвано от дълбоки исторически разриви.

Ето какво трябва да знаете.

Историята

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след войната от 1998-99 г., в която косовските албанци се опитаха да се откъснат от тогавашната Федерална република Югославия, съставена от днешни Сърбия и Черна гора. НАТО се намеси във войната, за да защити албанското мнозинство в Косово.

Сърбия гледа на Косово като на отцепила се държава и не признава нейната независимост. Косовските сърби гледат на себе си като на част от Сърбия и виждат Белград като своя столица, а не Прищина.

По-голямата част от косовските сърби, по-малко от една десета от общото население, живеят в северните региони и все повече настояват за по-голяма автономия от етническото албанско мнозинство.

Брюкселското споразумение от 2013 г. с посредничеството на ЕС се опита да нормализира отношенията между двете страни. Съгласно тази сделка Сърбия може да създаде автономни общини в северния регион, но те ще трябва да работят съгласно косовската правна система, като косовската полиция ще остане единствената полицейска сила.

Повече от десетилетие по-късно тези общини не са създадени, оставяйки споровете за степента на автономия на косовските сърби да се разгарят.

Дори привидно дребни детайли могат да предизвикат огромни проблеми. Години наред Косово иска сърбите да сменят сръбските си регистрационни номера с такива, издадени от Прищина. Миналата година правителството на Косово обяви двумесечен прозорец, в който табелите трябва да бъдат сменени, но отложи датата след протести.

Кметовете етнически сърби в северните общини, заедно с местните съдии и около 600 полицаи, подадоха оставки през ноември в знак на протест срещу задаващата се смяна, според Ройтерс, цитиран от CNN.

Какво предизвика новото насилие?

През март двете страни подписаха нова сделка в Охрид, Северна Македония, целяща отново нормализиране на връзките. Но това беше последвано от противоречиви местни избори в четири общини на Северно Косово.

Сръбският президент Александър Вучич призова етническите сърби в региона да бойкотират изборите, заявявайки, че не трябва повече да толерират чуждата "окупация".

Сръбската листа, основната политическа партия в региона, призова сръбската общност да не гласува на изборите и нейните кандидати да не се кандидатират – оставяйки етнически албанските кандидати да участват безпрепятствено.

Опасявайки се от потенциално насилие, централната избирателна комисия на Косово промени плановете си да постави кабини за гласуване в местните училища, като вместо това постави мобилни колиби, пазени от мироопазващи сили на НАТО.

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че е имало "заплашителна кампания, оркестрирана от Белград и изпълнена чрез сплашване, натиск и изнудване от престъпни групи".

След затварянето на избирателните секции служителите на изборите казаха, че само около 1567 са гласували в четирите общини – избирателна активност от 3,5%, според местните медии.

Намалената избирателна активност беше белег за успеха на бойкота в тези региони, където живеят масово сърби. Община Звечан има население от около 16 800 души. От тях повече от 16 000 са етнически сърби – само около 500 етнически албанци.

Новоизбраният албански кмет в Звечан спечели с едва над 100 гласа, което предизвика възмущение, че властта му е нелегитимна.

Какво се случи в понеделник?

Протестиращите етнически сърби хвърляха коктейли Молотов по войските на силите на НАТО в Косово (КФОР) и използваха палки, за да удрят щитовете им, докато миротворците защитаваха общинския офис в Звечан.

КФОР съобщи, че 30 от нейните мироопазващи сили – предимно от италианския и унгарския контингент – са ранени.

Войниците имат "счупвания и изгаряния от импровизирани експлозивни запалителни устройства", докато трима войници са били "ранени от използването на огнестрелно оръжие", според КФОР.

Мироопазващата мисия заяви, че е увеличила присъствието си в Северно Косово, след като новоизбраните етнически албански кметове встъпиха в длъжност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase