Снимка: БГНЕС

НАТО съобщи, че изпраща допълнителни сили в Косово след сблъсъците в северната част на страната, при които бяха ранени десетки войници от ръководените от Алианса мироопазващи сили КФОР, предаде АФП.

"Разполагането на допълнителни сили на НАТО в Косово е разумна мярка, за да се гарантира, че КФОР разполага с необходимия капацитет за поддържане на сигурността в съответствие с нашия мандат, даден от Съвета за сигурност на ООН", заяви адмирал Стюарт Б. Мънч, началник на Съвместното командване на съюзническите сили в Неапол, и добави, че "насилието трябва да спре".

Най-малко петима души бяха задържани по време на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи сърби в северните общини на Косово. Сред ранените има войници от унгарския и италианския контигенти.

Водените от НАТО мироопазващи сили в рамките на мисията КФОР първоначално се опитаха да отделят протестиращите от полицията, но по-късно започнаха да разпръскват тълпата, използвайки щитове и палки.

Няколко протестиращи отговориха, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли "Молотов" по войниците, но бързо бяха отблъснати на няколкостотин метра от сградата на община Звечан.

''В резултат на необузданото насилие бяха ранени няколко членове на водената от НАТО международна мироопазваща мисия в Косово (КФОР), а до момента са арестувани петима заподозрени, които са използвали нападения и насилие срещу тях'', заяви косовската полиция вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase