Снимка БГНЕС

Председателят и секретарят на закрития от властите в Северна Македония български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще получат българско гражданство. Президентът Румен Радев ще връчи български паспорти на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди 3 години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти.

Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

Още по темата

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е “провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван.

Това обаче не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит.

Прокуратурата в РСМ повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си.  
 

 

 

Коментари Напиши коментар

15

До Расистска държава

преди 4 месеца

Беломорието си го взеха гърците с помоща на англичаните. Ние бяхме превзети от болшевиките и бяхме безгласни. Бяхме и загубили войнататъпаци. Коминтерна видя възможност за дестабилизация на Натовска Гърция с помоща на новосъздадена държава-Македония. От там е напъна мЪкедонски. Гърция гледа със страх към "обединена" македония и с още по-голям страх на "българска" македония. На всяко "сближаваме" на МК с БГ, Сърбия и Гърция ще реагират с анти.

14

Расистска държава са

преди 4 месеца

Комунистите са дали Македония на Сърбия, а Беломорието на Гърция. После комунистите са толерирали 50 години 1. сърбификацията 2. тормоза над хора с българско самосъзнание в Македония. Вижте им държавата Югославия 2.0. Расисти от всякъде, Проблеми с Българи, Гърци Албанци. С Албанците - без малко гражданска война, но клекнаха и сега са защитени. Бъларите още ги тормозят. Примитивна държава изповядваща доказано грешна идеология останала винаги на победената страна в миналото.

13

Анонимен

преди 4 месеца

Таз хубава,стилна сграда сигурно е собственост на българската държава имаща добри чуства с исторически връзки с Битоля и отпуснала сградата за клуб на българите по програмата за културни връзки с българската общност и читалищна дейност с културно-информационна насоченост за поколенията българи с избранато име за патрон на клуба въпреки,че човека с туй име е бил с провинение към България,като си е привишил правата в служебно отношение когато е бил убит наш държавен служител за което е издирван.