Снимка БГНЕС

Председателят и секретарят на закрития от властите в Северна Македония български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще получат българско гражданство. Президентът Румен Радев ще връчи български паспорти на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди 3 години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти.

Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

Още по темата

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е “провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван.

Това обаче не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит.

Прокуратурата в РСМ повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си.  
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase