Снимка БГНЕС

Гражданска инициатива събра само за ден 125 000 лева за откупуване на къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп, след като държавата отказа.

Преди месец в медиите излезе информация, че жилището се продава. Издателят Манол Пейков призова държвата да я купи, но след като реакция нямаше, той обяви, че събира дарения от гражданите, за да отпупим дома на автора на „Железния светилник“ за България.

Той уточни, че собственичката на къщата Снежана Аческа е склонила да намали исканата цена за имота до 80 000 евро, но след това ще са необходими значителни средства за ремонт на къщата. От ВМРО обаче реагираха остро, че това е предизборна инициатива на Пейков, който е кандидат от ПП-ДБ.

Ето какво написа издателят във фейсбук профила си днес: „Към 14:00 часа днес събраните за купуването и реставрацията на родната къща на Димитър Талев в Прилеп са над 125,000 лева. (По предварителни оценки, сумата за закупуването е около 160,000, а за последващия ремонт – поне още 200,000 лева.)

Бих искал да успокоя мнозината, които загрижено ме посъветваха внимателно да проуча всички документи за имота, както и евентуалното наличие на тежести върху него: не възнамерявам да изхарча и стотинка от вашите пари, преди да имам недвусмислена зелена светлина от адвокатите си – които вече се заеха с внимателно проучване на документите и тънкостите на македонското законодателство“.

От своя страна, почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че би се включил с лични средства, ако тази инициатива продължи и след изборите. Той попита Пейков защо по времето на предишния кабинет на Кирил Петков не е настоял имотът да бъде откупен и превърнат в музей.

„Това е поредният предизборен фалшив патриотизъм и поредното лицемерие на „силите на доброто“
Подобни „добри намерения“ трябва да бъдат разследвани от органите на реда!“, пише в позиция на ВМРО.

„Ние от ВМРО категорично заявяваме, че такива национални богатства, носещи символа на борбата за Освобождението на Македония, паметници – бранещи българщината от другата страна на границата, не бива да попадат в частни ръце. Работа на държавата е да се погрижи да откупи продаващите се 2/3 от имота, да го ремонтира и да го превърне в музей. Всякакви опити за див патриотичен популизъм от лица, които гласуваха срещу интересите на България и македонските българи в Македония, като с това извършиха национално предателство, трябва да бъдат разследвани от органите на реда и да бъдат съдени със цялата строгост на закона", пишат хората на Каракачанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase