Снимка: архив, БГНЕС

В края на миналата и в началото на тази година стотици фалшиви сигнали за взривни устройства заляха Република Северна Македония. Правителството взе няколко конкретни мерки, които, изглежда, се оказаха ефективни, предаде БНТ.

Още по темата
Първо, на специално заседание на правителството беше решено МВР да промени подхода, по който реагира на такива сигнали. Заплахите за взривни устройва вече не се оповестяват публично.

Училищата информират МВР, а вътрешното министерство преценява сериозността на заплахата. Като не се уведомява обществото за сигналите, се пресича ефектът, който подаващите сигналите търсят - всяване на паника сред обществото.

Второ, беше решено пред всички училища да има полицейски патрули, както и нови мерки за сигурност в училищата. Не е ясно дали пред всяко училище наистина има патрули, но определено полицейското присъствие е засилено.

Трето, властите вече дадоха оценка, че заплахите са хибридни атаки. Вече има заподозрени за някои от сигналите, а за други се смята, че има следи, водещи извън страната - от Иран и Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase