Снимка: БГНЕС

Няма да има конституционни промени в този състав на парламента под българска диктовка и при тези обстоятелства, закани се в Охрид лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в коментар относно съобщението на правителството за създаване на работни групи по подготовка на текста за конституционните промени.

„Няма да има конституционни промени в този състав на парламента под българска диктовка и при тези обстоятелства. Това, което правителството прави, е процес, който накрая ще се удари в стена, тоест ще завърши неуспешно. Предупредихме, че за това, което те поемат като задължение от името на всички нас, те не само нямат доверие, но и физически не могат да го постигнат”.

Мицкоски посочи, че правителството е обявило, че процесът на конституционни промени ще започне през септември-октомври 2022 г., а когато това не се е случило, обявиха края на годината през декември, след това през февруари, а сега изместват фокуса към май, юни.

„Няма да стане нито през май, нито през юни, защото ние имаме принципна позиция от самото начало. Те създадоха проблем, който не могат да решат, те създадоха проблем, който всички ние имаме и ако продължат да го усложняват, всички ще изпаднат в задънена улица, но за съжаление това ще бъде огромен проблем за всички граждани и за Македония като държава. Но ви обещавам, че ще има отговорност за всичко, което правят, веднага след като новото правителство на ВМРО-ДПМНЕ поеме отговорността на правителството”, заплаши Мицкоски.

След изявленията в Скопие на върховния представител на ЕС и на еврокомисаря по разширяването, че всички македонски политици трябва да помогнат и преговорната рамка не може да бъде предоговаряне в бъдеще, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски ги помоли да се вслушат в мнението на опозицията.

Според него условието от България е проблем, създаден от СДСМ и ДСИ, а ВМРО-ДПМНЕ е убедена, че след следващите избори ще намери решение за продължаване на европейската интеграция.

Вчера след заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране Борел и Вархеи заявиха, че включването на българите в македонската конституция няма да застраши македонската идентичност. „В бъдеще е необходимо да изпълните задълженията, които сте поели“, каза Борел в отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция с Димитър Ковачевски и Оливер Вархеи.

Относно очакванията на правителството Македония да стане пълноправен член на съюза до 2030 г. еврокомисарят по разширяването отговори, че е оптимист, но всичко зависи от напредъка на страната. /БГНЕС

Коментари Напиши коментар

190

Карл Бенц

преди 6 дни

На вниманието на северномакедонците: проф. Николаос Мицопулос - гръцки учен, е казал кой какъв е, къде е бил, живял, език говорил и т.н.

189

Анонимен

преди 1 седмица

ама тия гадинкиии не се ли сещате защо не искат да напишат българи в конституцията, ЗАРАДИ БЪЛГАРСКИЯ ГЕНОЦИД КОЙТО СА ИЗВЪРШИЛИ И ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ДА СТАВАТ НЯКАКЪВ ДРУГ НАРОД - МАКЕДОНЦИ.

188

Анонимен

преди 1 седмица

ЕВАЛА НА АГИТКАТА НА ПАРТИЗАН БЕЛГРАД ИГРАЯТ С ВАРДАР СКОПИЕ МИНАЛАТА СЕДМИЦА И СКАНДИРАТ - БУ-ГАРИ, ВИЕ НЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ, МАКЕДОНИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЪЛГАРИН ХАХАХАХОНИЯ *** ПУКАТ ПРОТЕСТНИ НОТИ ДО ВУЧИЧ ХАХАХА. И СРЪБСКИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПА И МАКЕКОМСОМОЛЦИТЕ КОЛИШЕВКОВЦИ СИ ЗНАЯТ ЧЕ В МАКЕДОНИЯ ИМА САМО БЪЛГАРИ И АЛБАНЦИ.