Снимка: БГНЕС/EPA

Спасителите в Турция и Сирия се борят с лютия студ тази нощ в надпревара с времето, за да намерят оцелели под сградите, изравнени със земята от земетресението. Броят на жертвите расте и надхвърли 8100 души.

Загиналите при земетресението в Турция вече са 5894 души,  съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 души са ранени. Около 5775 сгради са се срутили в резултат на земетресенията в понеделник.

В съседна Сирия са загинали 2270 души по данни на министерството на здравеопазването и на спасителната организация "Белите каски", които броят жертвите съответно в контролираните от правителството и от опозицията райони. Трусовете, които причиниха още повече страдания на граничния район, който и без това е засегнат от конфликти, накараха хората по улиците да палят отломки, за да се стоплят, докато започна да пристига международна помощ.

Но има предупреждения, че броят им може да продължи да расте. В един от най-тежко засегнатите турски градове роднини на затрупаните се включиха в издирването с помощта на кирки и лостове. Докато издирвателните дейности продължават на фона на понижаващите се температури, шансовете за намиране на оцелели изглеждат мрачни.

Две земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер удариха близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на понеделник - трусът засегна и съседната държава Сирия. Според ООН земетресението е довело до още по-голям хаос в Сирия. Хората в 70 % от територията на страната вече се нуждаеха от хуманитарна помощ.

Във връзка с опустошителното земетресение телефонните компании предложиха безплатни разговори и съобщения в Турция и Сирия, за да могат семействата да поддържат връзка и спасителните дейности да продължат безпроблемно. Разговорите и съобщенията ще бъдат безплатни до 15 февруари.

По данни на Уницеф болниците в Сирия са претоварени с хора, страдащи от травми, счупени кости и разкъсвания. Над 7500 турски войници работят в засегнатите от земетресението райони, като подпомагат издирвателните операции, съобщава АФП.

По данни на СЗО земетресението може да засегне до 23 млн. души в Турция и Сирия.

Появиха се и някои необикновени истории за оцеляване, включително новородено бебе, извадено живо от развалините в Сирия, все още свързано с пъпната си връв с майка си, която загина при земетресението в понеделник.

"Чухме глас, докато копаехме", разказа пред АФП Халил ал-Сувади, роднина. "Разчистихме пръстта и намерихме бебето с пъпна връв (непокътната), така че я прерязахме и братовчед ми я закара в болница."

Бебето е единственият оцелял член на най-близкото й семейство, останалите са били убити в контролирания от бунтовниците град Джиндайрис.

Земетресението с магнитуд 7,8 удари в понеделник, докато хората спяха, изравни със земята хиляди постройки, завари неизвестен брой хора и потенциално засегна милиони. Цели редици от сгради се срутиха, оставяйки някои от най-тежките разрушения в близост до епицентъра на земетресението между турските градове Газиантеп и Кахраманмарас.

Разрушенията доведоха до това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви във вторник тримесечно извънредно положение в 10 югоизточни провинции.

Десетки държави, сред които САЩ, Китай и държавите от Персийския залив, обещаха да помогнат, а екипи за издирване и хуманитарни доставки започнаха да пристигат по въздух.

Въпреки това хората в някои от най-тежко засегнатите райони заявиха, че са оставени да се грижат сами за себе си.

"Не мога да върна брат си от руините. Не мога да върна племенника си. Огледайте се тук. За Бога, тук няма нито един държавен служител", казва Али Сагироглу в турския град Кахраманмарас.

"От два дни не сме виждали държавата тук... Децата мръзнат от студ", добави той.

Зимната буря усложни нещастието, като направи много пътища - някои от тях повредени от земетресението - почти непроходими, което доведе до километрични задръствания в някои региони.

Студеният дъжд и снегът представляват опасност както за хората, които са били принудени да напуснат домовете си и са намерили убежище в джамии, училища и дори автобусни спирки, така и за оцелелите, погребани под отломките.

"Сега тече надпревара с времето", заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

"Активирахме мрежата от спешни медицински екипи на СЗО, за да осигурим основни здравни грижи за ранените и най-уязвимите", добави той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase