Снимка: БГНЕС

Расте броят на жертвите на земетресението в Турция - по последни данни те са повече от 5400. 20 000 са ранените, а още десетки хиляди са останали без дом, съобщава БНР като се позова на Ройтерс.

Още по темата

Бедствено положение е в сила в 10 области в югоизточната част на страната. Огромният пожар, който обхвана стотици контейнери в пристанището Искендерун, бе потушен едва тази вечер.

Турската държава впрегна в спасителните операции 12 000 спасители и 9000 войници. Помощ във вид на специалисти, оборудване, облекло и други стоки от първа необходимост дойде от 70 държави, включително от България.

Двама наши сънародници се издирват след бедствието. Първоначално бе съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун. Вторият сигнал, подаден до ситуационния център на външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия.

В съседните на Турция области на Сирия броят на загиналите надхвърли 1800, по-голямата част от тях в контролираните от бунтовници северозападни части на страната.

Притокът на хуманитарна помощ за над 4 милиона бежанци в областта Идлиб бе прекъснат.

Министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад отправи апел към Европейския съюз да помогне на пострадалите, въпреки санкциите, наложени на сирийската държава заради жестокостите в гражданската война.


 

Коментари Напиши коментар

76

Shark

преди 1 месец

До 71. Ами Вова веднага прати помощ. И на Турция, и на Сирия. Информирай се преди да пишеш глупости.

75

Дядо Стефчо

преди 1 месец

Помните ли Батак? Свалят дрехите на жената оставят настрани по ценните, изнасилват последния реже главата на жената. Макгахан го е описал. Жертвите са колкото сега в Турция.

74

НЕудобни въпроси

преди 1 месец

Демократичните американски щати, защо не пратиха никакви помощи за Турция ? И "Варварска" Русия защо първа изпрати няколко огромни самолета с техника и материали ? А тук не споменавате за тези неща, по поръчка на Козяк. Нали ?