Снимка: БГНЕС

Студеното време и обилните снеговалежи предизвикаха проблеми и в съседните ни Гърция и Румъния, съобщава БТА.

Студеният метеорологичен фронт "Барбара" удари Гърция със снеговалежи, които започнаха късно снощи и продължават и в неделя, достигайки на юг до централната част на остров Евия, и доведоха от отмяна на разписанията на корабите и необходимост от поставяне на вериги за сняг на гумите в областта Атика и части от Пелопонес, съобщава АНА-МПА.

Междувременно Гражданска защита, пожарната служба, полицията, регионалните и градските власти се събраха на заседание във връзка с метеорологичната обстановка.

В Атика пътната полиция заяви, че шофьорите, движещи се по цялата пътна мрежа на областта, трябва да носят вериги за сняг или друго оборудване против хлъзгане. Тя също така забрани движението на тежкотоварни камиони с тегло над 3,5 тона по няколко магистрали.

Властите забраниха на такива камиони да се движат и по участъци от националния път Атина-Солун.

Освен това на централни места на север от областта Атика са изградени 10 базови станции за спешни случаи. Провеждат се патрули от пожарната, полицията, въоръжените сили и други, включително микробуси на армията и полицията, които да помагат на хора с проблеми с придвижването и на пациенти с бъбречни заболявания, ако възникне необходимост.

Графикът на корабите в пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио е преустановен заради силните ветрове, които в някои части на морето достигат 9 степен по скалата на Бофорт.

Бурните ветрове наложиха също така спиране на разписанията на пристанищата Килини-Закинтос (Западна Гърция, Йонийски острови) и Аркица-Едипсос (Евия).

Обилни снеговалежи и виелици в Северна Румъния оставиха хиляди домове без електричество в Трансилвания, няколко пътя са блокирани поради снегонавявания, паднали дървета и стълбове, предаде телевизия канал Digi 24.

Има затворени пътища поради сняг, повалени дървета от силни ветрове и хиляди хора, останали без електричество. Метеоролозите предупреждават, че най-студеният период за тази зима идва.

Няколко пътя са блокирани от снегонавявания, както и от паднали дървета и стълбове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase