Снимка: БГНЕС

Десетки български граждани не успяха да  пристигнат в Скопие, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев. Причината, според официалните власти в РСМ, била срив в системата за граничен контрол заради токов удар, заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Част от сънародниците ни обаче са спрени с обяснение, че представляват заплаха за РСМ.

Група от Кюстендил, която тръгнала към Скопие за поклонението пред гроба на Гоце Делчев, беше върната от македонския ГКПП "Деве баир", разказа за БНР водачът и регионален лидер на ВМРО Георги Петров. Чакали 4 часа на междинната зона, накрая им връчили документ, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония.

Кюстендилци тръгнали за Скопие с частни коли. На македонския ГКПП-Деве баир ги спрели, нямало ток и системата за контрол излязла от строя. Но така и не минали, разказа лидерът на ВМРО в Кюстендил Георги Петров.

"Четири часа ме държаха, уж "голям срив на системата". Тръгнахме, аз бях някъде трета кола, и ми дадоха документ, че съм заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония. Документът е в мен", обясни той.

На междинната зона имало и трима-четирима репортери и кореспонденти на централна и регионални медии от Кюстендил. Колегите също не влезли в Северна Македония. Очакваше се в кюстендилската група да се включи и евродепутатът Ангел Джамбазки. Той обаче не направил опит да влезе в Северна Македония, каза Петров.

Още по темата

"Това не е нормално - четири часа "срив с системата" и ние седим. Блокираха и нашата граница, стана голям опашка от ТИР-ове, автобуси и коли. Даже аз като отидох при полицая и му подавам документите и той извади отдолу някакъв забранителен списък, в който явно бяха и аз", допълни Георги Петров.

Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в югозападната ни съседка беше съпроводено с напрежение и разочарование. На пресконференция преди обед министърът на вътрешните работи заяви, че се очаква  групата от България, която ще посети църквата "Свети Спас", където се намира гробът на Гоце Делчев, ще бъде между 100 и 150 човека.

В 14.30 часа българско време на място пристигнаха министрите Иван Демерджиев и Асен Меджидиев, посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов и още пет-шест представители на български институции.

Венци и цветя пред националния герой  македонските и български държавници поднесоха поотделно, в различно време: "На нас ни беше даден слот в 13,30 ч., ние го спазихме, дойдохме, направихме всичко, което е необходимо по начина, по който беше разрешено", каза министър Демерджиев.

Вътрешният министър на България смята, че драконовските мерки за сигурност в Скопие не са гарантирали онова, което стотици българи са искали и очаквали: "Аз не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими, защото отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Всъщност, сигурността означава всички, които искат да дойдат, спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Има данни, за съжаление, че редица български граждани бяха възпрепятствани на границата това да се случи", посочи Денерджиев.

Хората са стояли с часове на граничните пунктове, имало е и сериозно напрежение, добави българският вицепремиер: "Аз получих обяснение от министъра, че има срив, токов удар на КПП-тата. За да няма такива проблеми за в бъдеще, разпоредих незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени от МВнР в понеделник. Те ще бъдат дарени за точно тези три КПП-та, за да няма подобни проблеми за в бъдеще, но за съжаление проблемът беше само в едната посока. Това направи много неприятно впечатление, че проблемът беше само на влизане в Република Северна Македония. Подобно поведение е неприемливо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase