Снимка: БГНЕС

Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Александър Вучич предизвика въпросът с Косово. В реч пред Скупщината Вучич представи основите на бъдещата политика на страната. Мнозинството го посрещна с продължителни аплодисменти и възгласи, като единствения президент в историята на Сърбия, дошъл на дебати за Косово в Скупщината.

В речта си Вучич заяви, че Сърбия трябва да продължи разговорите с Косово за нормализиране на отношенията. След това изказване депутати от опозиционните десни партии се насочиха към президента, избухнаха сблъсъци с народните представители от управляващата партия и се наложи намеса на служители на реда.

Сред залата се виждаха плакати с надписи "Предател" и "Не на капитулацията". Миналия месец пред Косово и Сърбия беше представен план от 11 точки за нормализиране на отношенията, по силата на който двете държави трябва да изпратят свои официални представители в столиците и да работят за постигане на компромис.

 Сърбия няма да признава независимостта на Косово, но трябва да престане да пречи на членството на Прищина в международни институции. Първата стъпка в този диалог трябва да е създаването на Косовска асоциация на сръбските общини, както беше договорено още през 2013-та година. Пред парламента Вучич предупреди, че ако Сърбия не приеме това предложение, то преговорите за членство в ЕС ще бъдат прекратени, а с тях и достъпът до предприсъеидинителни фондове.

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 1 месец

ТОВА Е БОЖИЕТО НАКАЗАНИЕ ЗА ПРИЧИНЕНАТА БЪЛГАРСКА МЪКА!

34

Дони

преди 1 месец

Хахаха, смeшkoвци...

33

Сръбска комунистка

преди 1 месец

Жената на Георги Димитров е сръбската комунистка Люба Ивошевич.Тя имигрира в България за да работи като шивачка (в България идват да работят от цяла Европа-немци ,швейцарци) Тя го създава.Когато се омъжват Димитров е никой.Няма дори основно образование.Та го учи на немски дава му какво да чете обучава го от гимназиални учебници .Просто го подготвя ... Димитров вече големец я зарязва в една руска психична клиника и палува с гимнастички ...Там тя скача (или е бутната?) от прозореца и умира на 48