В последния си работен ден Народното събрание осъди агресивните антибългарските прояви в РСМ, а македонските българи се срещнаха с еврокомисаря Оливер Вархей.

Срещата стана възможна след обещание на Вархей, дадено в интервю за Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" и последвано от писмо от българската общност в западната ни съседка. Междувременно България върна посланик Ангел Ангелов в Скопие, а САЩ призоваха двете държави бързо да решат споровете помежду си.

Комисар Оливер Вархей показа разбиране по отношение на случващото между  София и Скопие и изтъкна, че ще се заложи подобни ситуации да не се повтарят. Той се надява след 4 февруари президентите Румен Радев и Стево Пендаровски да посетят гроба на Гоце Делчев заедно. Можем да изтъкнем, че и българските европратеници, и техните колеги изразиха оптимизъм, че ще успеят да помогнат пречките между двете страни  да бъдат преодолени. Това заяви проф. Георги Трендафилов, който се включи в срещата с еврокомисаря Вархей, пред Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста с македонски корени Владимир Перев срещата на македонските българи и еврокомисаря е описана от медиите в страната напълно идентично.

"Организацията на македонските българи вече 2 години се опитват да създадат контакт с властите в Скопие, но безуспешно, заради което се стигна до пътуването до Брюксел и срещата с Вархей. Говори се ясно, че македонснките българи искат да влязат в Конституцията на РСМ", поясни той.

Събеседникът отбеляза, че след негативните изказвания срещу българите, направени до момента, нищо ново не може да се очаква по време на честванията на Гоце Делчев на 4 февруари.

"Освен някой да извади пистолет и да се завърши с кръв. Не очаквам, че ще има сериозни инциденти през утрешния ден. Македонската полиция работи сериозно - мястото около църквата "Св. Спасий" е блокирано", уточни Перев.

Трендафилов също изрази очакванията си да няма напрежение между българите и македонците по време на честванията.

Журналистът каза още, че медиите в страната първоначално са неглижирали заминаването на посланик Ангел Ангелов, но на по-късен етап са осъзнали сериозността на ситуацията. Вината обаче е прехвърлена на България - обвинена е, че иска да обостри отношенията си с РСМ.

"Македония живее, затворена в своите просръбско образование и култура, тя е получила мисленето на окупаторите. Не може да се пътува към Европа, ако не се защитят интересите на македонските българи, ако не им се дадат съответните права. Подклажданата омраза към всички българско сега избива на повърхността", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase