Снимка: Bulgaria ON AIR

България и Северна Македония увериха, че няма да се стигне до напрежение и блокади за честванията за годишната на Гоце Делчев на 4 февруари.

"Ще има провокации, няма как да ограничиш изцяло възможностите за провокации. Говорим за организирано пътуване от България, което се организира от политически партии с цел вдигане на рейтинга преди изборите. От другата страна говорим за партия, на която цялата ѝ кампания е настроена против България", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него България играе пасивна роля спрямо РСМ в продължения на десетилетия, което не е правилно. Керемедчиев е категоричен, че трябва да имаме постоянно активно отношение.

"Нямаме стабилна политика към РСМ, която да е предсказуема. Изтеглянето на българския посланик за консултации е предпоследният най-силен отговор от гледна точка на разваляне на двустранните отношения. България рязко влошава своите отношения с РСМ. Най-силният отговор е прибирането на посланика за постоянно", посочи бившият зам.-външен министър.

Още по темата

Керемедчиев е на мнение, че не трябва да загърбваме провокациите. По думите му не България спира РСМ към ЕС.

"ЕК спира РСМ към ЕС, изобщо да стартира своя преговорен процес. Единствено трябва да документираме подробно всеки случай на действия на омраза в РСМ и да ги изпращаме към нашите европейски партньори. Те тепърва трябва да преговарят 37 преговорни глави. България може да продължава да блокира РСМ в целия преговорен процес. Може би в следващите 15 години РСМ няма да стане член на ЕС, топката е в тяхното поле", изтъкна гостът.

Журналистът Виктор Канзуров е убеден, че ще има провокации по време на честванията на 4 февруари. Той настоя, че ВМРО-ДПМНЕ е изцяло на антибългарска основа и вече няколко избора провежда кампания по българофобски начин.

"Не трябва толкова да се занимаваме, когато има дата, която се чества. Тогава може полицията да охранява събитията. Важно е какво се случва между тези дати. В българското общество няма експертиза по македонския въпрос в съвременните му измерения", каза Канзуров за Bulgaria ON AIR.

Според него Буяр Османи прави пропагандни внушения, за да отклони вниманието от основния проблем - историческото тълкуване на антибългарска основа в РСМ. Побоят над Християн Пендиков показа, че хората там са готови дори да убият българин. Трети страни имат изгода, но самата РСМ е антибългарска държава, подчерта журналистът.

Огромна грешка беше от страна на България първото искане за сваляне на ветото да бъде включване на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ, посочи още Виктор Канзуров.

Главният редактор на сайта "Трибуна.мк" Атанас Величков коментира, че в РСМ в момента тече процес на деескалация, но това е повече в реда на събитията, които идват.

"Вътрешният министър Спасовски иска да ни убеди, че след вчерашната среща в Скопие няма да има никакви проблеми. А проблеми най-вероятно ще има", заяви Величков и призова българите, които ще отидат в Скопие, да не създават провокации и да честват достойно годишнитата от рождението на Гоце Делчев.

"Преди 5 дни външният министър Буяр Османи каза в парламента, че идването му София за случая с Християн Пендиков било, за да оправи имиджа на РСМ пред Европа. Точно това лицемерие мен ме плаши. Лицемерие от страна не само от партиите на власт. Има големи кръгове, които работят за това да не се спазва договорът с България и РСМ да не влезе в ЕС", разказа Величков.

По думите му президентът Стево Пендаровски опитва да се покаже като голям патриот. Величков не вярва някой наш политик да бъде спрян на границата.

"На 4 февруари ще има много полиция и охрана на събитието. Какво се случва в останалите дни? Тук антибългарската пропаганда в медиите е всекидневна. Няма разлика дали медиите са на ВМРО-ДПМНЕ, или на Социалдемократическия съюз", предупреди журналистът.

Коментари Напиши коментар

91

Лойко

преди 1 месец

Поредната организирана провокация от страна на България.Кой нормален българин ще хукне към Скопие да поднесе цветя пред мощите на Гоце Делчев. В Бългфария си имаме десетки паметници на Гоце Делчев,а и оригиналния му граб е в България.В Скопиуе са пренесени само мощите му.Не ни е целта да почетем паметта на Гоце Делчев,а да провокираме за пореден път Македониа.

90

Анонимен

преди 1 месец

Защо да е грешка българите да са включени в конституцията там? Грешка било да искаме да са равноправни? Тоя е много зле. Напротив това условие трябва да ни е основен приоритет.

89

ПроСоТо

преди 1 месец

тоя ЦИРК с така наречената "РСМ" вече фаща да ДОТЯГА !...Какво не разбрахте?..-Ами ето какво:..-РСМ е от интерес на НАТО,за това набързо я прикоткаха под крилото си...За ЕС обаче,тя /РСМ/ не представлява никакъв интерес ...За това използват нашите "бабаити" да протакат колкото може по-дълго приемането й...Иначе до сега да бяха "скръцнали със зъби" на нашите послушковци и работата щеше да стане точно за 24 часа..