Снимка: БГНЕС

Днес от турската столица Анкара с пореден чартърен полет за Афганистан бяха депортирани 139 нелегални мигранти. Общо 8571 нелегални мигранти са депортирани от турските власти през 2022 г. в рамките на борбата срещу нелегалната миграция, съобщи ръководителят на Генералната дирекция по миграция д-р Саваш Юнлю, предава БТА.

На пресконференция, която даде за журналисти на летището Есенбоа в Анкара, той посочи, че турските власти провеждат борбата срещу нелегалната миграция в четири направления, фиксирани в приетия Стратегически документ за незаконната миграция и Плана за действие.

Сред тях е обратното връщане на незаконно влезлите и пребиваващи в Турция мигранти. Тази дейност се осъществява по линия на дирекциите по миграция, които функционират в областите с висок нелегален мигрантски потенциал.

Също така се поддържа връзка с властите в страните, откъдето постъпва засилен мигрантски поток.

Още по темата
„Целта е да се предотврати незаконната миграция преди да възникне, изпращаме хуманитарни помощи, предлагаме програми за развитие, в които участват различни институции с цел облекчаване и премахване на причините за миграцията в тези страни. Изпратихме "влаковете на добротата" с помощи в Афганистан и Пакистан, а в Ливан изпратихме кораби. В районите на операциите „Ефратски щит“, „Маслинова клонка“ и „Извор на мира“ се осигури оставането по местата им на общо 6 милиона сирийци, бяха изградени около 100 хиляди сглобяеми жилища”, посочи той.

Надеждната охрана на границите е другият аспект за успешната борба срещу нелегалната миграция.

„Границите на нашата страна се охраняват 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, с прилагане на високо развити технологии, подчерта турският ръководител. В резултат на тази решителна борба от 2016 г. насам са предотвратени опитите на 2 милиона и 760 хиляди незаконни мигранти да влязат в Турция, каза той.

В Турция в последно време бяха завишени наказанията срещу нелегалния трафик на хора. Властите контролират пътникопотока по пътищата и на МПС.

“В резултат от прилаганите ефективни мерки от 2016 година досега са заловени 1 млн. и 396 хиляди нелегални мигранти”, обобщи ръководителят на турската Генерална дирекция по миграция към Министерството на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase