Снимка: архив, БГНЕС

Призовавам всички за мирно, достойно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, а държавата, МВР и службите за сигурност работят, за да осигурят спокойно преминаване на честването, каза в интервю за предаването „Сутрешен печат“ министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Още по темата
По думите му службите за сигурност работят, сформиран е и специален щаб и не е нужно да се организират блокади на пътища или нощни дежурства на гроба на Гоце Делчев, каквито призиви се разпространяват в социалните мрежи.

Македонските медии - Слободен печат, Плусинфо, Инфо 24, Нетпрес, Вечер, телевизиите Канал 5 и Сител и други сайтове разпространиха този призив "към всички родолюбци" да дойдат с камиони, трактори, автомобили и да блокират пътя край Куманово на 4 февруари, когато се очаква български граждани да тръгнат за Скопие, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

„Като МВР категорично няма да допуснем унижение на македонския народ и държава, поне не от някой, който идва отвън. Ние сме народ, който е гостоприемен, който умее да показва чест и уважение, но тази чест и уважение трябва да ни се връща. Няма да позволим някой да дойде в дома ни, за да ни унижи. В тази част институциите работят и събират информация”, подчерта Спасовски.

В отговор на въпрос дали евродепутатът Ангел Джамбазки ще бъде обявен за нежелан в страната и да не бъде допуснат на територията на Северна Македония, Спасовски отговори, че „не може да бъдат разкрити и направени публични плановете в областта на сигурността“.
„Институциите ще работят сериозно на базата на всички информации, ще се включат всички сектори, които отговарят за това, за да можем в крайна сметка да постигнем целта - обществения мир, стабилност и сигурност за нашите граждани и държава. Убеден съм и в македонските граждани, всеки от нас иска отбелязване на този ден и ще го направим”, каза Спасовски.

Отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев беше обявено за събитие с висок риск за сигурността по време на Съвета да сигурност, който президентът на страната Стево Пендаровски свика в понеделник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase