Снимка: Bulgaria ON AIR

Да няма българи в РСМ. Това е целта на всичко, което се случва в западната ни съседка, и това е институционална държавна идеология и омраза към България. Така журналистът Любчо Нешков коментира побоя над Християн Пендиков и агресията към страната ни.

Той сравни нападението вчера с опожаряването на Българския културен клуб в Битоля от певеца Ламбе Алабаковски.

"В РСМ има традиция по време на Коледа да се изпълнява от известен поп певец годишната коледна песен. Тази година я изпълни Ламбе Алабаковски и беше избран от църквата. Това потвърждава, че имаме съседка, където държавната идеология стъпва върху 3 стълба: институционална омраза срещу България; фалшифициране на историческите факти по най-брутален начин; обслужване на чужди геополитически интереси", заяви той в предаването "Брюксел 1".

По думите му политическите лидери на Северна Македония всеки ден атакуват страната ни и не осъждат случилото се. Обвиняват непрекъснато България, че провокира такива действия, отбеляза Нешков. И посочи, че не става дума за двама души, а за хиляди избити.

Още по темата

"Да не ни обясняват президентът и МВнР какво ще направят, те трябва да правят. Имаха достатъчно поводи да предприемат действия. Тук не става въпрос за изолиран инцидент. Става въпрос за посягане на живота на един човек в гръб - както цялата политическа класа в РСМ действа от 30 години", подчерта журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Нешков е на мнение, че това е европейски въпрос и проблем. Не е голямо постижение българският външен министър да отчита несвършеното, а в Брюксел никой нищо не знае. Всичко зависи от мнението на българските политици, изтъкна той.

"Не избираме българските политици да се оплакват. Като са толкова нежни души, да освободят мястото. Има достатъчно достойни граждани. Не е героизъм да си български политик и да плюеш в Брюксел собствената си държавата. Не е нужно да ни обясняват кой е Гоце Делчев и какво е миналото. Евродепутатите ни не са пуснали два реда на английски", настоя Нешков.

"Чуждите интереси са ясни. Кой сравнява България с Русия? Македонските политици. Даваме ли си сметка за какъв чужд проект става въпрос? Основният съюзник е Сърбия. Това е геополитически проект, създаден от Русия и Сърбия. Просто не трябва да има българи и помен от това, което е било", каза още гостът на Милена Милотинова.

Властите в Скопие не обслужват собствения си народ, а Русия и Сърбия, убеден е Нешков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase