Снимка: БГНЕС

Русия трябва да престане с усилията си да набира сърби, за да воюват в руската наемническа групировка "Вагнер" в Украйна. За това настоя сръбският президент Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс".

Той разкритикува руски уебсайтове и групи в социалните медии за публикуването на реклами на сръбски език, в които ЧВК "Вагнер" призовава доброволци да се присъединят към редиците ѝ.

"Защо вие от "Вагнер" призовавате някого от Сърбия, когато знаете, че това е против нашите разпореждания?", запита Вучич в предаване на белградската телевизия "Хепи".

Сръбски доброволци участваха в боевете заедно с проруските сили в Украйна през 2014 г. и 2015 г. Никой няма ясна представа за точния им брой, но десетки сърби са се записали да се бият в Украйна от 2014 г. насам, твърдят наблюдатели.

Сръбският закон забранява участието на сръбски граждани в конфликти в чужбина, като вече няколко души бяха осъдени за това.

Вучич отхвърли обвиненията, че групата "Вагнер", ръководена от Евгений Пригожин - близък съюзник на руския президент Владимир Путин, има присъствие в Сърбия, където прокремълски и ултранационалистически организации подкрепиха нахлуването в Украйна.

Още по темата
Днес руската информационна агенция "РИА Новости" излъчи телевизионни кадри, на които се виждат двама маскирани мъже, за които се твърди, че са сръбски доброволци на курс за оръжейно обучение в контролирани от Русия части на Запорожка област в Украйна.

Сърбия е кандидат за присъединяване към Европейския съюз, който е неин основен търговски партньор и инвеститор, но също така поддържа търговско и военно сътрудничество с Русия - традиционен славянски и православнохристиянски съюзник.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич също предупреди сърбите да не се присъединяват към руските редици във войната срещу Украйна.

"Това ще доведе до правни последици, след като те могат да бъдат подведени под отговорност пред държавните органи", подчерта той пред Радио "Свободна Европа".

Въпреки че многократно осъди инвазията на Русия срещу Украйна в ООН и на няколко други международни форума, Белград отказа да наложи санкции срещу Москва.

Сърбия е изцяло зависима от вноса на газ от Русия, а нейният търговец на петрол "НИС" е собственост на руския гигант "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase