Снимка: БГНЕС

Гърция не е нито уплашена, нито тероризирана. Това заяви говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому, цитиран от "Грийк рипортър".

Изявлението му е по повод заплахата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара няма да позволи на Атина да разшири териториалните си води дори с една миля в Егейско море.

Гръцкото правителство управлява въз основа единствено на международното право и националните интереси, подчерта Иконому и добави: "Тактиката на заплахи и провокации, която следва Турция, води до задънена улица, тъй като Гърция не е нито уплашена, нито тероризирана. Би било полезно турските служители да помислят за тази безизходица и да не продължават по същия път и през новата година".

Гърция е твърда в позицията си да разшири своите териториални води до 12 морски мили в Егейско море, както е ясно посочено от международното право и по-специално от Конвенцията на ООН по морско право.

Още по темата
Въпреки заплахите на Турция, че разширяването на гръцките териториални води би било причина за война, Атина не отстъпва от дългогодишната си позиция, че разширяването на териториалните води до 12 морски мили е нейно неотменимо суверенно право.

Гърция обаче засега се въздържа да направи това, посочвайки, че ще избере подходящото време.

Турция се противопостави на подобен ход със заплахи и предупреди, че на практика това ще превърне Егейско море в гръцко езеро, което е casus belli - причина за война.

Въпреки че са съюзници в НАТО, Турция и Гърция са в конфликт от десетилетия по редица двустранни спорове, включително морските граници, припокриващи се претенции към техните континентални шелфове и дългогодишният спор за Кипър.

По-рано тази година Гърция призова своите западни съюзници да сложат край на подстрекателската реторика на Турция, за да не възникне още една ситуация, подобна на украинската.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase