Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският президент е разпоредил въоръжените сили да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност, а министър-председателката Ана Бърнабич предупреди, че Белград и Прищина са "на ръба на въоръжен конфликт".

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил въоръжените сили в страната да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност. Това съобщи министърът на отбраната Милош Вучевич. В неделя началникът на армията генерал Милан Мойсилович пък е бил изпратен на границата с Косово заради "сложната ситуация", пише Дойче веле.

Напрежението в Северно Косово не стихва

Косово обяви независимост от Белград през 2008 г., но правителството в Сърбия все още го смята за отцепническа територия. Тя насърчава сръбското малцинство в Северно Косово в опитите му да се противопостави на властта на косовското правителство в Прищина. Усилията за посредничество от страна на Европейския съюз така и не водят до осезаем резултат.

Още по темата
Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, а напоследък се стига до нови ескалации. Около 50 хиляди сърби живеят там. Те не признават властта в Прищина, а в продължение на седмици движението по пътищата е затруднено от блокади. Международна общност е загрижена и поради инцидентите със стрелби по полицаи и нападение с шокова граната срещу представителите на мисията на Европейския съюз в Косово ЕУЛЕКС.

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич предупреди, че трябва да бъде предотвратена ескалация на ситуацията. И двете страни са "наистина на ръба на въоръжен конфликт", каза тя. Бърнабич обвини правителството в Прищина за напрежението.

Неотдавна с помощта на Европейския съюз бе донякъде разрешен остър спор относно регистрационните номера на автомобилите, с които е позволено да се пътува в двете държави.

И Сърбия, и Косово се стремят да се присъединят към ЕС, но това се смята за невъзможно, ако споровете не бъдат уредени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase