Снимка: БГНЕС

РС Македония се превърна в модел за етническа хармония в едни много труден регион.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи по време на отчета за изпълненото от неговото министерство през изминалата година, предаде БГНЕС.

По отношение на необходимостта от промени в Конституцията, което е едно от условията за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ Османи каза следното: По същество конституционните промени въобще не са противоречиви. Върху това нещо всички са съгласни. Този подход вече е утвърден от държавата, нейното отношение към общностите. Сега ще включим и останалите, които преди поради определени обстоятелства не са били включени / В Конституцията - бел.ред./.

Още по темата

В нашата Конституция, освен онези 20 процента, няма друга категоризация, с която една общност да бъде включвана или изключвана. След като останалите общности са включени, защо да не бъдат включени черногорците, хърватите и българите. Какви биха били последствията за държавата, освен препотвърждаването на нашия най-известен имидж в света - а това е отношението ни към общностите, междуетническата хармония, многокултурната ни демокрация. Това е нашият най-голям плюс, който ни отваря вратите. Ние се превърнахме в държава-модел, която в един труден регион успя да създаде мултиетническа хармония, която е пример и за останалите държави как да си решават проблемите.

Според него в страната "никой не е срещу промените в Конституцията, но са срещу шантажа". "На това нещо няма дългосрочна алтернатива, защото това е част от преговорния процес с ЕС...Аз лично смятам, че ще изпълним тази цел. Вчера и лидерът на опозицията каза, че той не е срещу промените, а срещу шантажа", каза още Османи.

На въпроса "дали и след промените в Конституцията може да има нова блокада от страна на България", Османи каза следното: Съгласно вече подписаните документи няма основание за подобно нещо, но не само София, но и останалите страни-членки могат да ни блокират, при това без да дават обяснения. Това е така, защото там решенията се вземат с консенсус. Точно поради тази причини в момента изграждаме това отношение към България с цел в бъдеще да няма никакъв аргумент за нови блокади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase