Снимка: архив, БГНЕС

Един полицай е бил ранен снощи в Косовска Митровица, след като полицейски патрул е бил нападнат от неизвестни лица.

Патрулите са били изпратени в региона, за да заменят сръбските служители на реда, които преди месец напуснаха масово полицията. Тогава те отказаха да глобяват сърби, които не са сменили регистрационни табели на автомобилите си с такива от Република Косово, посочва БНР.

От косовската полиция заявиха, че ще увеличат присъствието си в района идните дни, а вътрешният министър Джелал Свекла обвини Сърбия, че подкрепя престъпни групировки в северните общини.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович осъди разполагането на новите полицаи на север, където мнозинството жители са със сръбско самосъзнание. Около 50 000 сърби там отказват да признаят институциите на Прищина.

Ройтерс припомня, че нормализирането на отношенията с Косово е ключово условие за членство на Сърбия в Европейския съюз. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи замяната на новите регистрационни табели с няколко месеца, сръбските полицаи не са се върнали на работа.

 

Коментари Напиши коментар

9

е новината

преди 5 месеца

200-300 косовски "командоси" са нахлули в сръбско населената част от Косово в нарушение на международни договорености. Новината тук масово не се отразява, може би се изчаква ответната реакция на Сърбия, за да се представи тя за "непровокирана".

8

Войната срещу славян

преди 5 месеца

Войната срещу славяните - по всички линии! Американофилите - а коментирайте действията на на господарите ви наглосакси!

7

СоросДнес

преди 5 месеца

Продажната наша журналистика никъде не споменава , че разполагането на косовска полиция в сръбските части противоречи с Брюкселските спогодби за Косово