Снимка: БГНЕС

Косово отложи с още 48 часа плановете си да глобява шофьори, които отказват да сменят старите си регистрационни табели на автомобили, издадени от Сърбия, след искане на САЩ за отлагане на хода, което потвърди опасенията на Вашингтон и Европейския съюз, че това може да предизвика етническо насилие, предава "Ройтерс".

Спорът за регистрационните табели подклажда напрежението в продължение на почти две години между Сърбия и нейната бивша отцепила се провинция, която обяви независимост през 2008 г. и е населена с компактно сръбско малцинство в северната част на страната, което е подкрепяно от Белград.

Около 50 000 етнически сърби, които живеят там, отказват да признаят властта на Прищина и все още се смятат за част от Сърбия. Белград заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово.

Стотици полицаи, съдии, прокурори и други държавни служители от сръбското малцинство напуснаха постовете си по-рано този месец. Прищина реши, че местните сърби трябва най-накрая да заменят регистрационните табели, издадени от косовските сръбски общински власти, лоялни на Белград, с официалните регистрационни табели, издадени от централните власти на Косово.

Премиерът на Косово Албин Курти обяви краткото отлагане в публикация в своя акаунт в "Туитър" в ранните часове на вторник. "Приемам молбата му (на американския посланик) за 48-часово отлагане... Щастлив съм да работя със САЩ и ЕС, за да намерим решение през следващите два дни."

Косовската полиция каза по-рано, че глобите ще бъдат налагани от 08:00 местно време (09:00 часа българско време) във вторник и се очаква да засегнат около 10 000 шофьори.

Още по темата
Прищина и Белград не успяха да постигнат споразумение в понеделник след провеждането на спешни преговори с посредничеството на ЕС, като Брюксел предупреди за "ескалация на насилието", ако планът се осъществи.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който председателства преговорите, обвини главно Косово за това, че е отхвърлило предложението на ЕС за разрешаване на спора за автомобилните табели.

Опозицията в Прищина също обвини Курти, че застрашава отношенията със Съединените щати като най-големия съюзник на Косово.

Курти каза, че е по-заинтересован от постигането на окончателно споразумение със Сърбия, където двете страни да се признаят взаимно като независими държави.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза късно в понеделник, че страната му ще спре издаването и подновяването на регистрационните табели на автомобили за северната част на Косово, но предупреди за нарастващо напрежение.

"Получихме последните разузнавателни данни преди малко, ситуацията е много сложна и е на ръба на конфликт", каза Вучич пред репортери.

НАТО, който е разположил 3700 мироопазващи сили в Косово, заяви, че има готовност да се намеси, ако ситуацията със сигурността бъде застрашена.

Припомняме, че напрежението избухна отново в края на юли, след като Прищина обяви, че правилото за регистрационните табели ще влезе в сила на 1 август, което накара етническите сърби да организират блокади по пътищата.

Напрежението намаля, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи смяната. Блокадите бяха премахнати под наблюдението на НАТО, който разполага с около 3700 мироопазващи служители в Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase