Снимка: БГНЕС

В петък Министерството на здравеопазването отмени още едно правило, свързано с пандемията COVID-19, в момент, когато броят на случаите ежедневно пада до нови ниски нива. Министерството обяви, че вече няма да се изисква пациентите да преминават през изследване с полимеразна верижна реакция (PCR) преди всяка операция или процедура в болниците, съобщи "Дейли Сабах".

Болниците са сред двете останали места, където остават строгите мерки срещу COVID-19, заедно с масовия транспорт, а именно задължителното поставяне на маски, което беше отменено навсякъде другаде. Те служат и като основно място за провеждане на тестовете. Турция е провела милиони PCR тестове, откакто пандемията навлезе в страната през 2020 г. и отне живота на повече от 97 000 души. В момента броят на ежедневните случаи, заедно с броя на ежедневните тестове, значително е намалял след рязкото покачване преди няколко месеца. В четвъртък, например, Турция е извършила 101 263 теста и само 1253 души са дали положителен резултат. Същия ден бяха регистрирани 11 смъртни случая от COVID-19.

Още по темата
Именно болниците отразяват и намалената тежест на пандемията. Повечето болници в страната са затворили отделенията си за COVID-19, а в интензивните отделения до голяма степен няма пациенти с коронавируси. Тази нова ситуация се дължи до голяма степен на кампанията за масова ваксинация в страната и на разпространението на омикрона - вариант на вируса, който не предизвиква толкова хоспитализации, колкото по-ранните щамове, като повечето хора могат да се възстановят след кратък период на самоизолация.

Експертите твърдят, че последните ограничения, свързани с пандемията, могат да бъдат отменени до няколко седмици, тъй като по-рано правителството обяви, че задължението за използване на маски няма да се прилага в болниците и масовия транспорт, ако броят на дневните случаи спадне под 1000.

Тъй като животът до голяма степен се връща към нормалното състояние преди пандемията, властите прекратяват и някои превантивни мерки, обявени през първата година на пандемията. Сред тях е удълженият отпуск, предоставен на осъдените, лишени от свобода в затвори с минимална сигурност. Около 80 000 затворници, които вече имаха право на отпуск през уикенда в заведенията с ниска степен на сигурност, бяха освободени за неопределен период от време в опит да се спре цикълът на инфекциите. Министерството на правосъдието обяви, че отпускът ще приключи на 31 май. В изявление от петък дирекцията на затворите към министерството напомни на осъдените да се върнат преди крайния срок. Ако не се върнат в посочените затвори, официално известни като "открити затвори" в Турция, осъденият може да бъде обявен за беглец, което може да доведе до удължаване на срока на лишаване от свобода или до прехвърляне в заведение с повишена сигурност, което не позволява отпуск през уикенда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase