Снимка: БГНЕС

Правителството на Черна гора падна при вот на недоверие късно снощи заради разрив по повод отношенията с влиятелната Сръбска православна църква, коментира "Вашингтон пост".

"Депутатите гласуваха с 50:1 гласа за сваляне на правителството на министър-председателя Дритан Абазович само няколко седмици след като той подписа споразумение, уреждащо положението на Сръбската църква в Черна гора", пише вестникът.

Както коментира изданието, въпросът е чувствителен за мнозина в малката балканска държава с население 620 000 души, която се отдели от много по-голямата си съседка Сърбия през 2006 г. Сръбската православна църква се радва на много последователи в Черна гора, но нацията е разделена по отношение на доминиращата роля на църквата и връзките на страната със Сърбия, предава БГНЕС.

Критиците твърдят, че не е имало нужда от специално споразумение със сръбската църква, отделно от другите религиозни общности. Прозападните групи в Черна гора определиха споразумението като инструмент на Сърбия и Русия за засилване на влиянието им в Черна гора на фона на войната в Украйна.

Абазович защити споразумението като начин да се загърби дългогодишният спор на църквата за нейните имотни и други права в Черна гора и да се съсредоточи върху други важни въпроси.

Не стана ясно веднага дали падането на правителството ще доведе до предсрочни парламентарни избори или партиите ще се опитат да сформират нова правителствена коалиция.

Политическите спорове в Черна гора блокираха напредъка към интеграция в Европейския съюз. През 2017 г. Черна гора се противопостави на бившия си съюзник Русия и стана член на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase