Снимка: архив, БГНЕС

Значителен спад на цените на плодовете и зеленчуците е регистриран в Гърция въпреки инфлационния натиск и световната криза заради войната в Украйна, съобщава телевизия Скай.

Според източници от централната борса в Атина цените на земеделските продукти са по-ниски от 15 до 43 процента в сравнение с миналата година.

Атинската борса снабдява с плодове и зеленчуци не само големите градски центрове, но и всички туристически дестинации по островите и в континенталната част на страната.

Лимоните тази година не надвишават 1,10 евро за килограм, докато миналата година са достигали 1,60 евро, т.е. отбелязват поевтиняване с 31 процента.

Марулите се продават за 0,40 евро при 0,70 евро през 2021 г. и отбелязват най-голям спад на цената с 43 процента. Салатите поевтиняват с 40 процента от 0,75 на 0,45 евро, а доматите са по-евтини с 15 процента.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

7

Да видим сега

преди 1 месец

Нашите алчни спекуланти ще намалят ли цените на лимоните?

6

Ще гласувам за тия

преди 1 месец

КОИТО ВЪВЕДАТ НАШ БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГОИЗТОЧНИК БРАУНОВИЯ ГАЗ В ПРОИЗВОДСТВОТО, ОТКРИТИЕ НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ

5

…!!

преди 1 месец

То добре че има внос, че ще са още по скъпи! Няма кой да сади у нас, прекрасна, но зле стопанисвана земя! Могат да направят селскостопански дружества дребните стопани, хем продукция, хем рента!