Снимка: БГНЕС

Реките Тунджа и Марица пресъхнаха наполовина поради силното засушаване в Тракийска област, съобщава БТА.

По данни на областната Дирекция по водите в Одрин през последните една-две седмици река Тунджа е пресъхнала в редица участъци поради силното засушаване. Измереният при станцията Киришхане дебит на реката миналата седмица е три кубични метра в секунда, докато по същото време през миналата година е бил 7 куб.м/сек.  

По поречието на реката в района на историческия Тунджански мост са се образували пясъчни островчета, обрасли с трева, информират местни медии.

Силно е спаднал и дебитът на река Марица, до критично ниво на пресъхване.

Реките Марица и Тунджа, които извират от България, са жизнено важни водни артерии за стотиците декари оризови плантации - основната зърнена култура в Одринска област.

61% от годишната оризова реколта на Турция се отглежда в този регион.

Засушаването силно тревожи земеделските стопани.

"Ако не се осигури достатъчно вода за напояване, реколтата ще се похаби. Нощно време дежурим край помпите за вода, постоянно следим нивото на реката. В последно време тя пресъхна на много места и това ни тревожи, трудът и средствата, които сме вложили, ще отидат на вятъра”, казва Месут Чакър, дългогодишен производител на ориз в одринското село Алвараз.

Според специалистите, слабите валежи през есента и зимата, климатичните промени, а също и грешките, които се допускат при напояването на земеделските култури, са главните причини за засушаванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase