Протестите в Скопие след гласуването на т.нар. френско предложение и подписването на двустранния протокол приключиха.

Още по темата
Но вече е ясно: нужното мнозинство от две трети в парламента на Северна Македония няма да подкрепи промените в Конституцията за вписването на българите, съобщи Bulgaria ON AIR.

Подписаният вчера протокол в българското Външно министерство беше публикуван първо в Скопие, а после и българското ведомство оповести официално текста му. Журналистът Любчо Нешков обаче видя разлика в документа, който съседската страна показа.

"Има съществени разлики за Средновековието и за други въпроси. Самият факт как се тълкуват тези документи подсказва, че ние тепърва ще бъдем изправени пред нови трудности в общуването с колегите от РСМ. Северна Македония имаше по-добър вариант - властите в София и Скопие да се договорят. Сега ще трябва да се отчитат в Брюксел.", смята той.

Текстът предвижда българите да бъдат записани в Конституцията на Република Северна Македония и чак тогава Скопие може да започне преговори за членство.

За конституционни промени обаче е нужно мнозинство от две трети - т.е. 81 гласа и 120 депутати. Опозицията е твърдо против. Външният министър Буяр Османи заяви, че има решение, но не посочи какво. Делегация от Северна Македония пътува днес за Брюксел за първата междуправителствена сесия.

След двуседмични протести в Скопие, такива вече няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase