Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Северна Македония вече са направени първите важни стъпки по пътя към ЕС, но най-трудно ще се реши проблемът с езика на омразата. Това коментира журналистът Владимир Перев, журналист в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

"Най-тежката стъпка по пътя към ЕС ще е демократизацията на македонското общество, преодоляването на езика на омразата. Изявлението на Генчовска ще бъде прието като част от преговорната рамка, ще се приемат и тезите за Цар Самуил и Гоце Делчев. Но най-тежко ще е да се намери решение за говора на омразата в интернет. Този говор на омразата ще бъде тихомълком подтикнат за отмъщение на България заради това, че се е борила да се подпишат тези споразумения“, казва той.

Според него много от антибългарските изявления на политици в Северна Македония се дължат на желание за скок в политическата кариера. „Това се прави за политическа промоция – всеки който говори против България е политически силна личност, отива във върховете на властта“, казва той.

По негови думи темата за македонския език също ще бъде много трудна в процеса за присъединяване към ЕС, но той е уверен, че в крайна сметка ще се намери разрешение.

Още по темата

„Основната битка, която се води, е за езика, дали той съществува, или не. Като хладен душ подейства изявлението на Генчовска, че България няма да направи отстъпка по отношение на езика. По-голямата част от хората знаят за какво става дума, но някои не искат да го приемат заради антибългарски пристъпи“.

Перев обаче смята, че държавата винаги има метод да реши проблемите си, ако иска, и посочи като пример смекчаването на позицията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. „Имаше изявления в антибългарски тон, че докато той е жив няма да има българско малцинство в Конституцията. Сега обаче заговори за референдум и даде знак, че ще склони, ако се гласува за промяна на конституцията. Злите езици казват, че са се обадили от американското посолство и се провел критичен разговор“, казва Перев.

Той обаче е категоричен, че единствената външна намеса в Северна Македония идва от Москва и Белград.

"Френското предложение е официална политика на ЕС. Има външни намеси само от Белград и Москва, техните служби действат още от началото на 20 век. Двете посолства работят и това са единствените намеси със зло намерение. Внушава се, че на Македония не е нужна Европа, а може да се включи в други съюзи като BRICS. Даже президентът Пендаровски заговори за засиленото влияние на руската агентура, а той е прекарал много години в държавната сигурност“, отбелязва Перев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 месеца

До До 8 Албания нямат пари и ще емигрират в ЕС като влезнат.

12

До 8

преди 2 месеца

Проблема при вас е че докато се биете за македонизма,албанците тихомълком превземат територията.Почти завлядяха един от древните градове Охрид,което не е добре,висока раждаемост не случайно,албанци от Албания изкупуват имоти точно в граничните райони с Албания на високи цени за да изкушат местните и ги изселят.Аз се съмнявам,че са 20% ,повече са.Албанския премиер видимо се сближава със Сърбия също неслучайно ,та как я мислите,по-точно вашите политици,накъде трябва да се насочите,към коя държава

11

До 7

преди 2 месеца

Я обясни с какво ги унижаваме?С фалшификацията на българската история ли?