Снимка: БГНЕС

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия снощи протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония съобщават от тамошното МВР.

Протестът започна пред сградата на правителството страната, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време.

Още по темата

Протестът започна с проливен дъжд, но пред сградата на правителството, където в последните три вечери се организират протести срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на Република Северна Македония, се събраха протестиращи.

При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон.

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

След известно време вербални атаки, към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Можеха да се видят и няколко арестувани.

Парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите, значително намалели бяха изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента.

Цялата улица беше освободена, протестиращите се разотидоха, а пред сградата на парламента се виждат изкъртените знаци, метални ограждения, камъни, бутилки и остатъци от пиратки и димни бомбички.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че от МВР има информация, че на протестите се готви нещо „което не подхожда на държава членка на НАТО и кандидат-член на ЕС“.

Междувременно от ТВ 21, която се намира в непосредствена близост до парламента, където протестът ескалира, съобщиха, че отлагат планираното интервю с президента Стево Пендаровски от съображения за сигурност.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от МВР.

„Тази вечер гражданите станаха свидетели на нови инциденти и насилие на протестите, организирани от ВМРО-ДПМНЕ и проруската инсталация (Левица) пред парламента. Отново станахме свидетели как бандити с качулки нападаха, хвърляха запалими течности, замеряха с камъни македонската полиция и се опитаха да влязат насила в парламента. Видяхме подобни сцени на черния 27 април и знаем какво означава това“, написаха от управляващата партия в Северна Македония СДСМ и категорично осъдиха насилието, „което показва истинското лице на ВМРО-ДПМНЕ и проруската Левица“.

Според СДСМ целта на двете опозиционни партии е да дестабилизират страната, да ѝ навредят, работейки по този начин за „центровете на власт, които не мислят доброто на страната и народа, и не желаят страната да бъде част от Европейския съюз“.

От СДСМ заявиха, че институциите заедно с гражданите няма да позволят държавата да бъде застрашена и да бъде повторен 27 април 2017 година, когато  протестиращи нахлуха в сградата на парламента и имаше бити, и окървавени депутати.

„Протестът е гарантирано право, но насилието е престъпление и отговорността за това трябва да се носи от всички участници“, пише в съобщението, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase