Снимка: БГНЕС

"Забележките на Република Северна Македония се съдържат в предложението, което пристигна в Министерството на външните работи в Република Северна Македония. Историческите въпроси не са част от преговорната рамка“, без подробности за предложението представи документа премиерът на страната Димитър Ковачевски, уточнявайки, че  официално подробности ще бъдат обявени в рамките на утрешния ден, след като окончателното предложение на френското председателство премине всички консултации. Искам да уверя гражданите, че имаме план и стратегия, които дават резултат, каза в кратко изявление Ковачевски, докато в сградата на правителството продължава извънредното заседание на правителството.

По-рано вече беше обявено, че предстоят задълбочени консултации с партии, организации на гражданското общество и експерти. Ковачевски призова всички политически партии и медиите да се въздържат от спекулации и обеща прозрачност на процеса.

Що се отнася до сроковете за вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, Ковачевски заяви: "За гражданите, които се самоопределят по начин различен от включените в Конституцията имаме изявление, че всички партии ще подкрепят вписването им в основния закон. Мисля, че това трябва да се случи с най-широк консенсус, защото така ще направим крачка към първата междуправителствена конференция с ЕС".

Междувременно от правителствената информационна служба съобщиха, че на извънредното заседание Ковачевски е информирал членовете на правителството за постъпилото предложение от френското председателство "с решения за публично заявените позиции на Република Северна Македония, по отношение на спора с Република България".

Предложението се разглежда от експерти в Министерството на външните работи и от утре ще бъде осъществен процес на консултации с коалиционните партньори от правителството, президента, парламента, както и с гражданския сектор, експертите и останалите страната, след което се очаква решение по предложението. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase