Снимка: БГНЕС

В обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия няма по-важен партньор от Европейския съюз.

"С продължаването на войната в Украйна икономическата и политическата ситуация в Европа става все по-сложна“, заяви той в обръщение към нацията, като посочи, че Сърбия полага усилия на ежедневно ниво чрез разговори с партньорите от региона и Европа да намери всички възможни решения за предстоящите критични есен и зима, съобщи Танюг.

Президентът на Сърбия заяви, че най-големите рискове, пред които е изправена Сърбия в предстоящия период, са нивото на снабдяване с електрическа енергия, газ и петрол. В обръщението си към обществеността Вучич каза, че това са проблеми, които произлизат от кризата, която е обхванала света, и най-много се отразяват на земеделието и енергетиката.

Сърбия е осигурила 62 процента от нуждите си от природен газ благодарение на споразумението с "Газпром", каза Вучич, цитиран от БТА.

"Сърбия няма по-добър партньор от ЕС, нито има друг политически път“, заяви в речта си Вучич. Той каза, че в държавата има "голяма истерия против ЕС", но Сърбия остава на европейския път.

В обръщението си Вучич обеща, че общото повишаване на пенсиите в страната от 1 януари идната година ще бъде 19,1 процента и каза, че очаква значително увеличаване на минималната заплата, което ще бъде съпроводено с двуцифрен ръст на заплатите в обществения сектор.

В края на обръщението си сръбският президент обеща нова подкрепа за около 200 000 граждани под формата на ваучери на стойност 15 000 динара /130 евро/ да прекарат отпуската си в Сърбия.

Коментари Напиши коментар

48

тя

преди 1 месец

Тоя е лукав и използвач !

47

toti

преди 1 месец

Как така се обърна палачинката бе драги.....нали 80-те бяхте над 4 мил .в запада,а сега запанахте и сте в средновековието.Ако ви е страх от Европа,на кой ,на русия ли ще сте *** !!!Защо не ги питаш твойте граждани има ли някой кой е избягал да работи в Русия и си отговори !!!

46

Анонимен

преди 1 месец

Сърбия и Европа?