Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

"Убеден съм, че европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива. Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни ще доведе до отпадане на изкуствените настроения. Разбира се, за да се случи това, има много работа". Това обяви президентът Румен Радев, който е патрон на провеждаща се в София Национална конференция на тема: "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония".

Във форума участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, представители на различни организации.

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт и е в памет на Гоце Делчев. Днес се отбелязват 119 години от гибелта му.

"В момента се вихри антибългарска кампания в съседната ни държава. Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск върху България за компромиси. Скандалното преброяване открои дълбоките проблеми с македонските българи", каза още президентът. - Ясно е, че не всичко е черно и бяло. Като президент на Република България не мога и няма да направя компромис с правата на българските граждани в РСМ. Компромис няма да направя и с историята ни. Няма как да се съгласим с кражбата на историята, с нейната подмяна".

Държавният глава добави още, че е абсолютно недопустим е и езикът на омразата, който се използва в съседката ни спрямо българите.

"Големият въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорен процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да стане след промяна в частта на Конституцията на РСМ за правата на българските граждани там", обяви Румен Радев и за пореден пък каза, че според него е редно да бъде вписана една единствена думичка - българи.

Държавният глава коментира и фактът, че скоро в САЩ ще се гласува проекторезолюция 741 на САЩ. Според Радев, ако тя се приеме, септември ще бъде обявен за месец на македонския език, култура и история в приноса за развитието на Щатите.

"Това нещо се върши под носа на дипломатите ни", каза още Радев. Държавният глава обърна внимание и на факта, че само различни организациите са реагирали и благодари на генералния ни консул в Чикаго за обръщението му към конгреса на Илиноис, защото това показва как отстояваме нашата политика.

"В това отношение се вижда липсата на единен център, който да обединява усилията на всички институции да има ясна стратегия и ресурси да отстояваме това културно и духовно пространство. В момента тя е пръсната из различните министерства", добави още Радев.

След словото си държавният глава даде думата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Тя се върна на събитие, което се случи само преди 20 дни.

"Открихме в Битоля български културен клуб, на българите живеещи в РСМ. За нас това е българският дом - там, където ще се говори за идентичност, традиции и ще се възпитават поколенията. В лапите на тежката пропаганда и с езика на омразата, нашите колеги от РСМ се опитаха не просто да омаловажат клуба, а и да говорят с език, който вече отдавна сме забравили. Аз зная много добре, че и ние имаме голяма вина. В последните години пропиляхме много възможности, българската политика и българската позиция можеше да бъде много по-активна на всяка ниво. Оставихме тези отношения да се развиват от само себе си и по инерция. Забравихме да покажем българската гледна точка и загубихме възможността да я представим пред нашите европейски колеги, далеч преди да започне да се говори за отваряне на преговорите. Не може да бъде направена и крачка назад с правата на българите в РСМ. Последния пример, който дадох, показва, че още сме много назад", категорична бе Йотова.

Според нея няма смисъл да сме в ЕС, ако не отстояваме правата и свободите на македонските българи.

"Загубили сме нещо много важно през годините - мястото на България в световния културен пъзел. Нашият образ не е ярък, а сме страна, която създава писменост, език, страна, която има какво да каже. В този смисъл е недопустимо да нямаме свой културен център, свой културен институт. Какво не ни достига? Или може би е нихилизъм или е фактът, че културата от години не е наш приоритет", добави Йотова.

Трите панела обхващат следните теми:
- Гоце Делчев и общата история на Република България и РСМ между фактите и идеологията
- Състояние и перспективи пред добросъседските отношения
- Европейската зрялост на РСМ" и "100 години организирано движение на македонските българи по света"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар