Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че две коли на косовската полиция, превозващи полицаи на граничните пунктове със Сърбия в Северно Косово, са били нападнати тази сутрин с огнестрелно оръжие.

На спешна пресконференция тази сутрин Свечля каза, че нападението, което той определи като терористично, е извършено с ръчна граната и автомат "Калашников".

„Тази сутрин около 7:40 часа имаше нападение срещу служители на косовската полиция, които трябваше да поемат смяната на граничните пунктове. Нападението, за което се установи, че е извършено с ръчна граната и оръжие АК-40, е окачествено като терористичен акт с цел сплашване на полицаи и всички граждани на Косово“, каза Свечля.

Той информира, че през последните три дни в този район е имало четири нападения срещу косовската полиция.

„Първата атака се осъществи чрез поставяне на метални вериги с шипове на републиканския път горе-долу по същото време като днес, за да се деактивира работата на косовската полиция и в същото време директно да се застраши живота им. Втората атака е извършена чрез хвърляне на камъни по полицейска кола. Третото нападение е станало снощи, когато е стреляно с огнестрелно оръжие в близост до полицейски участък, охраняващ възпрепятстването на незаконните преминавания на границата. Днес бяха директно атакувани две превозни средства с полицейски служители на граничните пунктове. Става дума за редовна смяна на полицията, която става в 8:00 и две от четирите нападения са извършени по това време“, каза Свечля.

Той оцени, че "ангажирането на косовските институции с установяване на ред във всяка част на страната се е превърнало в пречка за Сърбия".

Въпреки това, каза Свечля, целта на Белград не е да атакува, а да дестабилизира Косово.

„Не се страхуваме от никакъв сценарий от страна на Сърбия. Целта на Сърбия в момента не е да нападне Косово, а да го дестабилизира“, каза Свечля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase