Снимка: архив, БГНЕС

Гърците ще отпразнуват Великден в условията на сега съществуващите мерки, като препоръката на правителството е за използване на предпазни маски и на открити пространства, където има струпване на хора.

Църковните храмове ще бъдат отворени за вярващите, но при спазване на мерки, посочва електронното издание на в. „Нафтемборики“. Вчера министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че всички църковни служби ще бъдат проведени, но при спазване на здравните протоколи.

Още по темата
Протоколите предвиждат желаещите да влязат в храмовете да представят сертификат за ваксинация или преболедуване. Ако нямат подобен документ, трябва да разполагат с отрицателен тест за COVID-19. Децата на възраст между 4 и 17 години също трябва да имат отрицателен тест или сертификат. Задължително е използването на предпазни маски, като изключение се прави само за църковните служители по време на извършване на литургия.

Вчера правителството обяви ново разхлабване на мерките срещу разпространение на вируса. В периода 1 май – 31 август се отменя задължението да се предоставя здравен сертификат за ваксинация или преболедуване при посещение на затворени и открити помещения. Европейските сертификатите остават в сила при пътувания, като предстои преразглеждане на списъка на държавите, за които важи.

Въпреки наблюдавания спад в новорегистрираните болни смъртността при COVID инфекциите в страната продължава да е висока, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.

През вчерашния ден в страната са регистрирани 11 061 новозаразени и 65 смъртни случаи. Интубираните пациенти са 345.

Процентът на положителните тестове е 4,7 на сто.

Данните показват, че в последната седмица има спад на процента на положителните тестове. От началото на пандемията в страната са регистрирани 3 206 949 заразени с COVID-19 и 28 344 смъртни случаи, свързани с инфекцията.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase