Снимка: архив, БГНЕС

Почти 80 на сто от гърците се затрудняват да си плащат сметките, сочат данни на Евробарометър, съобщава гръцкото икономическо издание „Икономикос тахидромос“.

Според проучването, направено в периода януари-февруари тази година, гръцките домакинства са изправени пред сериозни икономически трудности.

Още по темата
Още преди войната в Украйна 85 на сто от гърците са смятали, че качеството живота се е влошило.

Почти 90 на сто от анкетираните са заявили, че икономиката не е в добро състояние. Това е най-високият процент в ЕС, където на това мнение са средно 27,59 на сто от европейците.

Малко над половината граждани казват, че са доволни от качеството на всекидневния си живот, а 83 на сто смятат, че положението, в което се намира Гърция, не е задоволително.

49 на сто от гръцките домакинства не са сигурни, че могат да покрият разходите си.

Наблюдава се ръст в процента на тези, които се затрудняват да плащат сметките си. Преди нахлуването на Русия в Украйна и наложените от Запада санкции срещу Москва 77 на сто от анкетираните заявяват, че трудно покриват разходите си. Средният за ЕС процент е 33 на сто.

Едва 23 на сто казват, че не срещат никакви затруднения при плащането на сметките си, но отново разликата с ЕС е голяма. По този показател средният за ЕС процент е 66 на сто, отбелязва изданието.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase