Снимка: архив, МВнР

Република България многократно е заявявала, че въпрос от първостепенно значение е създаването на условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и гарантиране на техните права. В тази връзка приемаме с голяма изненада публикуваните данни за броя на гражданите, самоопределили се като българи в преброяването на населението в страната. Това се казва в изявление на МВнР във връзка с обявените на 30 март резултати от преброяването на населението в Република Северна Македония, проведено през 2021 г., при което общо 3504 от живеещите в РСМ са се определили като българи.

Още по темата
Отбелязва се драстичното разминаване между тези данни и данните за броя на над 100 000 граждани на Северна Македония, които лично са подали документи, доказващи български произход и самосъзнание за получаване на българско гражданство.

Обект на сериозен анализ е и фактът, че 7,2 % от гражданите на съседната ни страна не са се преброили активно. Според изнесената информация данните за тях са били събрани чрез съответната информационна база, без да е възможно да се определи етническата или религиозна принадлежност, отбелязват още от МВнР.

Липсва информация за броя на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, преброили се зад граница.

Взимаме под особено внимание изразените съмнения относно прозрачността и достоверността на процеса, заявени от страна на организации на българи в Северна Македония както в хода на преброяването, така и при обявяване на резултатите. Очакваме техният глас да бъде чут и от властите в Северна Македония, се казва още в изявлението.


 

Коментари Напиши коментар

26

Една българка

преди 4 месеца

Тия МЪКАдонци си играят с България. Защо ли се занимаваме с тях. Те чакат да влязат в ЕС не ние. Вето и това е, докато не кандисат. Оставете ги на шиптърите, те ще ги превземат и ще се справят с тях. Да живее Велика Албания!

25

Д-р. Гигълс

преди 4 месеца

Трудно може да научиш сръбските чутури на почтеност , да играят по правилата и да бъдат уважавани . В момента Македония е в родилни мъки за ново бъдеще , и ако успее да се откъсне от тая смрадлива сръбска смрад която ги души с години , ще ги бъде . Ако ли не и Киро няма и не трябва да им помага

24

Лойко

преди 4 месеца

Представете данните колко македонци има в България при последното преброяване,къде е графа ,,македонци,, и колко са се декларирали като такива? Хайде първо да видим и обсъдим картинката в България и след това да плюем по Македониа.