Снимка: архив, БГНЕС

Националният координационен орган /НКО/ за преброяването на турския народ в Република Северна Македония не признава и не приема обявените бройки и проценти за турците в преброяването и ги определи като нереални, съобщава телевизия Телма.

Още по темата
От НКО казват, че по време на процеса многократно са изразявали недоволството си относно методологията, недостатъците при преброяването, недостатъчния брой турци преброители и инструктори, прекъсване и нефункциониране от дни на приложението за преброяване в страната и в чужбина, проблемите с превода и недостатъците на софтуера, недостатъчната информираност на населението за преброяването, натиска и манипулациите на терена и факта, че много граждани не са преброени.

ОТ НКО казват още, че са информирали за това всички компетентни институции, но исканията им са били пренебрегнати и игнорирани.

Оттам смятат, че правата на турския народ, който е един от държавотворните народи в Република Северна Македония и е равноправен с другите, са накърнени.

НКО е съставен от всички турски неправителствени организации в Република Северна Македония, политически субекти на турската общност, изтъкнати турски интелектуалци и влиятелни личности от турската общност в страната.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

35

БАЧКАТОР

преди 4 месеца

Албанско семейство нормално има над две деца. Макетата (също като нас) са твърде модерни за да имат повече от едно или две. Мнозина изобщо не създават семейства (пак като у нас). Изводите всеки сам може да си ги направи.

34

Анонимен

преди 4 месеца

Ще видим какво ще стане при нас,когато обяват резултатите.

33

Преброяване

преди 4 месеца

120 000 не са се самоопределили!