Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич се обърна снощи към обществеността в профила си в Инстаграм и каза, че косовският премиер Албин Курти е решил да нападне сърбите, съобщават сръбските медии.

"По нареждане на Албин Курти от косовските институции е отстранена сръбската съдийка Лиляна Стеванович, за сутринта е готвена смяна на всички сръбски полицаи, които бяха на заседанието на Съвета за национална сигурност в Белград. Албин Курти реши да нападне сърбите", каза Вучич.

Още по темата
Причината за отстраняването на съдийката е присъствието й на заседанието на Съвета за национална сигурност в  Белград, свикано от президента Александър Вучич по-рано тази седмица, една от темите на което бе обстановката в Косово.

Сръбският президент добави, че "Албин Курти прегази Брюкселското споразумение и по негова воля и волята на онези, които го защитават, Брюкселското споразумение вече не съществува".

"Албин Курти е този, който иска да разруши мира в Косово, той е този, който с решенията си иска да нападне сръбския народ навсякъде, където живее, и в Южно, и в Северно Косово. Сърбия иска да запази мира и затова предупреждаваме цялата международна общност. Последното ми послание е - каквото и да правите, Сърбия ще бъде със своя народ", каза Вучич.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин също реагира, заявявайки, че "с прогонването на сърбите от институциите на Косово Курти уби Брюкселското споразумение и направи първата стъпка към въвличане на Сърбия във въоръжени конфликти в Косово, очевидно подготвяни от шиптарите", както се изрази.

"Ако ЕС, който е покровител на Брюкселското споразумение, не свика веднага заседание в Брюксел и насилствените действия против сърбите в Косово не бъдат прекратени, с право може да кажем, че нападението на Курти не идва от неговата омраза", продължи Вулин и заяви, че цялата отговорност за стабилността на региона е на ЕС, КейФОР и Курти, а Сърбия няма да остави своя народ без подкрепа.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase