Кадър: YouTube

Решението на правителството в Прищина да прекрати практиката да провежда избори в средите,  където сръбското население е мнозинство, бе разкритикувано от Белград, но и от сърбите в Косово, които организираха днес протест, съобщи  сръбската национална телевизия РТС. Заради протестните шествия специални части на косовската полиция бяха забелязани на няколко магистрални пътища  в Косово.

Още по темата
Недоволни  от решението на правителството на Албин Курти да не позволи провеждането на избори по досегашния модел, когато сърбите гласуваха в средите, където живеят, а ОССЕ събираше гласовете, сърбите в Косово организираха днес протести в Косовска Митровица и Грачаница.  Протестното шествие  в Грачаница  започна от манастира Грачаница и продължи по централната улица на града. Протестиращите заявиха, че им се отнема правото на глас. Те посочиха също, че Прищина възнамерява да ги лиши от правото на комуникация с Белград.

Сръбските медии съобщават, че  всички сръбски прокурори и съдии, които работят в  съдилища в Косово,тази сутрин са напуснали работните си места  след решението  на властите в Прищина да отстранят  председателката на Основния съд в  Митровица Лиляна Стеванович заради това, че се е срещнала със сръбския президент Александър Вучич.  Председателят на община Щръпце Далибор Йевтич заяви, че тяхното решение е да не идват на работа, докато  решението за суспендиране  на председателката на съда не се отмени.

Съдебният съвет в Прищина суспендира Лиляна Стеванович, защото присъствала на среща с президента Александър Вучич с косовски сърби преди два дни в Белград, посочва РТС. Директорът на службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович  окачестви решението за отстраняване на  Стеванович, само защото е присъствала  на среща на сърбите от Косово с президента на Сърбия  Александър Вучич, като "огромен скандал и директен политически реваншизъм".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase