Снимка: БГНЕС

Българско момче се оказа част от голяма мистерия, която се следи от медиите в Сърбия през последните дни.

Всичко започва на 17 март, когато във влак в околностите на Ягодина, град в Централна Сърбия, бе открит младеж, който и до днес не е проронил и дума. Той не е носил документи в себе си, като не се е  знаело от къде идва и накъде отива. Неизвестни са обстоятелствата, поради които младежът се е озовал във влака между Ягодина и Парачин преди пет дни. За него се е погрижил Центърът за социални грижи в страната, като го е настанил в съоръжение за временно настаняване, съобщи БГНЕС.

Днес част от мистерията бе разбулена, когато се оказа, че младежът всъщност е български гражданин. Той вече е на път към семейството си, каза директорът на Центъра за социални грижи Бисерка Яковлевич.

Служителите на РПУ Ягодина са успели да идентифицират самоличността му при работата си с младежа.

Както директорът заяви по-рано, за младежа не се е знаело нищо, тъй като той не е говорел, а мистерията се е задълбочила, когато дори след публикуването на информацията за него и снимката му, не е имало обаждания нито от семейство, нито от познати на младежа.

„Той въобще не комуникира с нас, така че не можем да определим дали има вродено нарушение в говора или е преживял голяма травма, поради която не говори. Младежът е спокоен и добър, не проявява никаква агресия, вижда се, че е живял в нормални условия. Той не прилича на бездомник, дрехите, които носеше, бяха чисти, модерни, спретнати и предполагаме, че е живял в сравнителни добри условия“, описа Яковлевич състоянието, в което е открит младежа.

По време на престоя му в Центъра за временно настаняване, той "упорито е показвал намерението си да си тръгне", каза Яковлевич.

На всички въпроси къде би искал да отиде обаче служителите не са получавали никакъв отговор.

Центърът за социални грижи, съвместно с полицията, установил, че младежът не е регистриран в регистъра за изчезнали лица, а медицински преглед установил, че е напълно здрав.

Младежът вече е отпътувал към България, където се очаква да бъде посрещнат от своето семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase