Снимка: БГНЕС

Анкара може да затвори проливите Босфора и Дарданелите за военни кораби, но Русия все пак ще има правото да ги използва за връщането на флота в базата си, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Украйна ни изпрати официално искане да затворим проливите за руски военни кораби. Разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо са много ясни и точни. И до днес Турция без колебание спазва Конвенцията от Монтрьо. Възможно е да се вземат мерки спрямо страните във война, в която Турция не участва. Турция може да ограничи преминаването на военни кораби през проливите. Конвенцията от Монтрьо обаче казва също, че корабите на страните, участващи във война, имат право да се върнат в своите бази и трябва да им бъде позволено да го направят", обясни Чавушоглу.

Според висшия дипломат турските експерти проучват въпроса и в случай, че "официално бъде обявена ситуация от военно време, процесът ще започне". "Ясно е, че всичко изисква Турция да опише атаката на Русия като война", обясни Чавусолгу.

Украинският посланик в Турция Василий Боднар призова Анкара в четвъртък да ограничи преминаването на руски военни кораби през контролираните от Турция проливи.

В четвъртък сутринта руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция по искане на ръководителите на републиките в Донбас. Руският лидер подчерта, че Москва не планира да окупира украински територии. Министерството на отбраната на Русия съобщи по-късно, че руските въоръжени сили не нанасят удари срещу украински градове. Министерството подчерта, че украинската военна инфраструктура се унищожава с прецизни оръжия и няма заплаха за цивилните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase