Снимка: архив, БГНЕС

Расте недоволството на гърците от скъпите хранителни продукти, високите цени на тока и бензина, както и високите данъци. Опозицията настоява парламентът спешно да гласува мерки за овладяване на инфлацията, предаде БНР.

В сравнение със същия период на миналата година цените на месото са скочили с 22%, на плодовете и зеленчуците с 14%, на хляба с 10%, морски деликатеси са поскъпнали с 9 на сто и дори маслините гръцко производство се продават с около 30% по-скъпо.

Още по темата

Плодовете и зеленчуците вече са "бутикова стока", оплакват се гърците пред медиите, като правят сравнение, че килограм зеленчуци доближава цената на килограм месо.

Опозицията продължава в парламента да настоява за определяне на праг на цените поне за стоките от първа необходимост, но засега правителството на Мицотакис не въвежда мерки за регулирането им.

Недоволството на гърците расте и от скъпия бензин, който вече се движи около 2 евро за литър, а на островите е по-скъп. Компенсациите, отпуснати от правителството за тока, не са достатъчни, за да облекчат бюджета на гръцките семейства, изтъкват опозиционни депутати.
 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 11 месеца

До Анонимен 12Какъв край на годината? Американците ще вдигнат лихвите на 15 март. Въпросът е дали да е с 0,25 или направо с 0,5. До края на годината ще имат поне 4 увеличения. Ама ЕЦБ още се ослушва и както винаги чакат да видят какво ще направят американците и те като кудуци след тяхх.

8

пфу

преди 11 месеца

Еми за това идват на евтини български студентки ...

7

Анонимен

преди 11 месеца

Това е пряка последица от безконтролното печатане на пари, с цел да се раздават на хората, за да не работят по време на Ковид. Което пък е последица от локдауните. За да се овладее инфлацията, трябва да се вдигнат доста лихвите на банките, но малцина политици биха го направили. Но така или иначе нещата отиват в тази посока. До края на годината първо американците, а после и ЕС ще започне плавно повишаване на основните лихви.