Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) и Сърбия финансират нов газов интерконектор между Сърбия и България, чието изграждане ще започне утре и се планира да приключи през четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщиха от Инфоцентъра на ЕС.

Проектът за изграждане на газовия интерконектор Ниш-Цариброд-България ще бъде финансиран отчасти чрез безвъзмездни средства от ЕС в размер на 49,6 милиона евро, както и с 25 милиона евро изгоден заем от Европейската инвестиционна банка, с който Сърбия ще плати част от газопровода през нейната част.

До момента Сърбия е заделила 7,5 милиона евро за този проект. Газовият интерконектор ще свърже град Ниш с българската столица София, а капацитетът за пренос е 1,8 млрд. куб.м. газ годишно. Както е предвидено в проекта, новият газопровод ще осигури допълнително 80% увеличение на капацитета в сравнение с текущите годишни нужди на Сърбия, които са около 2,4 милиарда кубически метра газ годишно.

Новият газопровод Ниш-София, заедно с новият газопровод в процес на изграждане между Гърция и България, ще диверсифицира енергийните източници в Сърбия и региона на Западните Балкани и ще разшири източниците на доставки. Този проект ще осигури по-лесен газов достъп и на места, които не са имали такъв досега - Бела Паланка, Пирот и Димитровград.

ЕС предоставя безвъзмездна подкрепа за целия енергиен сектор на Сърбия в размер на 100 милиона евро за 2022 г., включително 49,6 милиона за този проект.

"Поради значително по-малкото замърсяване на околната среда и по-голямата гъвкавост по отношение на производството на електроенергия, природният газ идва като опция за преходно изкопаемо гориво към напълно възобновяеми източници. Преминаването към природен газ би позволило на градовете и общините с развити системи за централно отопление в Сърбия да изграждат високоефективни, малки комбинирани системи за отопление и производство на електроенергия“, се казва в изявлението на Инфоцентъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase