Снимка: архив, БГНЕС

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

Още по темата

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", каза Бучковски.

Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, каза още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", каза още Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник каза следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик...Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии".

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за цар Самуил, поясни още той. Бучковски "вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна".

 

Коментари Напиши коментар

364

Ко? Не! Не!..и Не

преди 7 месеца

Македонските политици се гаврят с народа си - от 4 год. го лъжат, как ей сега България ще вдигне ветото, без те да си мръднат пръста да решет спорните ни въпроси! Кирил Петков нищо не може да реши - това го решава българският Парламент. Парламентът по-скоро ще уволни Петков, отколкото да свали ветото на РСМ при бездействието на комшиите по спорните ни въпроси!

363

Гоце Делчев

преди 7 месеца

Не трябва в никакъв случай да се вдига ветото докато политическият елит в Северна Македония не се отрече и не осъди като престъпление против човечеството македонизма!

362

Гневен

преди 7 месеца

"България на Кирил Петков"===Интересно кой го е излъгал този неадекватник Бучковски,че БЪЛГАРИЯ е на канадеца Киро?! Тринадесет вековната ни ДЪРЖАВА е на всички БЪЛГАРИ,чийто деди са проливали кръвта си и са жертвали живота си,за да я има!Не Петков, или който и да е друг управник ще реши този въпрос! Решението е в правото единствено на СУВЕРЕНА,БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! Засега той казва НЕ на македонските клеветници и българомразци!!!