Снимка: архив, БГНЕС

По-скъпо кафе пият в Гърция от началото на годината. Цената се повиши поради такса върху ПВЦ опаковките, а и заради високите цени на кафето на международния пазар. Въпреки това гърци и туристи превзеха заведенията на брега на морето, предаде БНР.

Всички видове кафе поскъпнаха от вчера. Причината е въведеният екологичен данък върху пластмасовите изделия - чаши, капачки и сламки.

Средното повишение е около 10 евроцента, но цената скочи още и поради високите цени на кафето, както и скъпия ток, обосновават новите цени собствениците на кафенета.

Кафето в пластмасова чаша с еднократен капак е с 10 евроцента по-скъпо. Едно от най-търсените видове кафе "фредо еспресо" от 3,20 евро вече е 3,60 евро.

Гръцкото министерство на околната среда цели с този данък "да намали нарастващата тенденция в употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба".

Консумацията на кафе в Гърция надхвърля 42 тона годишно.

Гърците са недоволни не само от повишената цена на кафето, но и от високите цени на стоките от първа необходимост. От опозицията съобщават за спекулиране с цените, на което правителството е само "наблюдател".

Слънчевото и почти пролетно време днес привлече на разходка по брега на морето гърците, които въпреки високите цени на кафето напълниха заведенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase