Снимка: архив, БГНЕС

През 2021 г. Балканите преживяха редица бедствия и катастрофи наред с пандемията от COVID-19. Кипър, Гърция и Турция бяха обхванати през лятото от мащабни горски пожари, които не подминаха и други страни на Балканите. В Румъния избухнаха най-много пожари в болници за лечение на пациенти с COVID-19, но подобни инциденти станаха и на други места.

Още по темата

Проливни дъждове и снеговалежи предизвикаха наводнения в почти всички държави. Човешки грешки - неволни и умишлени, доведоха до експлозии и пожари. При най-тежката автобусна катастрофа в Европа от десетилетие - на автомагистрала "Струма", на 23 ноември загинаха 45 граждани на Република Северна Македония, завръщащи се от екскурзия в Турция.

Следва хронология на тези и други събития, отнели човешки животи и нанесли щети в балканските държави.

11-12 януари - Обилни валежи от сняг и дъжд в началото на януари предизвикаха наводнения в Сърбия, Албания, Косово, северозападна Гърция и Турция. В турския град Измир при наводненията загинаха двама души. В Албания армията участваше в евакуация на населението. В Сърбия бе обявено извънредно положение в девет общини.

29 януари - Петима души загинаха, а около 120 пациенти бяха евакуирани след пожар в една от големите болници в Букурещ за лечение на COVID-19. В следващите дни починаха още 15 от пациентите на болница "Матей Балш", като според румънските медии фаталната развръзка бе свързана с последиците от пожара, а не със заболяването. Това бе третият инцидент от този род в болница в Румъния за последните два месеца.

15 февруари - Най-обилният снеговалеж в Гърция от 12 години насам предизвика прекъсвания в електрозахранването, обърка транспорта и блокира хора в домовете им. В Северна Гърция температурите паднаха до минус 20 градуса в Козани, сняг валя и в столицата Атина.

3 март - Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разлюля Централна Гърция. Няколко къщи рухнаха в Тесалия, но трусът се размина без жертви.

8 март - Двама медици пострадаха при пожар в невропсихиатрична болница в град Крайова (Южна Румъния), предизвикан от пациентка, която запалила дюшек. Общо 19 пациенти и осем медици бяха евакуирани или се самоевакуираха, скачайки от прозорците, за да избягат от огъня.

10 март - Трима чужденци загинаха при пожар в изоставена сграда в Солун. Хората запалили огън, за да се стоплят. След това обаче не успели да отворят вратата и загинали от задушаване с дим. Един човек успял да се спаси.

15 март - Пожар избухна в психиатрична болница в град Кавник, окръг Марамуреш (Северозападна Румъния) и предизвика евакуация на 71 пациенти. Инцидентът се размина без пострадали.

11 април - Пациентка загина при пожар в клиника за белодробни заболявания в град Тузла, Босна и Херцеговина. Пациентката в отделение за болни с COVID-19 запалила цигара край бутилка с кислород, което предизвикало пожара, обхванал две от стаите.

12 април - Трима пациенти с COVID-19 починаха в болница "Виктор Бабеш" в Букурещ заради повреда в системата за снабдяване с кислород. Трагедията се разигра в реанимацията на лечебното заведение в разгара на третата епидемична вълна.

21 април - Пожар в болница в град Слатина (Южна Румъния) предизвика евакуацията на 36 пациенти. Инцидентът, предизвикан от пациент в абстиненция в психиатричното отделение, се размина без жертви. Шестима от евакуираните се бяха надишали с дим.

19-23 май - Най-малко седем села и два манастира бяха евакуирани заради голям горски пожар на брега на Коринтския залив на около 90 км западно от Атина. Горска територия от над 55 квадратни километра изгоря при големия пожар.

28 май - Един човек загина, след като бе отнесен от придошлите води на река Очина в окръг Прахова (Южна Румъния). Наводнения станаха и в съседния окръг Дъмбовица.

4 юни - Най-големият производител на боеприпаси в Сърбия - фабрика "Слобода" в град Чачак, бе разтърсена от взривове, последвани от пожар, за щастие - без жертви. Пожарът горя няколко дни, разнасяйки непоносима миризма в града. Президентът Александър Вучич заяви, че щетите от инцидента възлизат на около 2 милиона евро. На 20 юни в същата фабриха отново избухнаха взривове.

2 юли - Трима души загинаха при експлозия, последвана от пожар в най-голямата рафинерия в Румъния - "Петромидия". Един човек загина в деня на инцидента, а други двама - по-късно, въпреки че бяха изпратени на лечение в Германия. Заради голямото количество дим, местното население бе предупредено чрез системата РО-АЛЪРТ (RO-ALERT). Рафинерията бе глобена 50 000 леи (19 849 лв.) заради пожара, тръгнал от инсталация за производство на дизелово гориво.

ЮЛИ И АВГУСТ - Месеци на горски пожари и наводнения

В началото на юли четирима души, египетски земеделски работници, загинаха в голям горски пожар в КИПЪР. Пожарът избухна след продължителна суша и няколко дни на силни горещини североизточно от пристанищния град Лимасол. Най-малко осем планински села бяха евакуирани. Президентът Никос Анастасиадис определи пожара като най-голямата трагедия, с която островът се е сблъсквал от турската инвазия през 1974 г. Израел, Гърция и Италия изпратиха противопожарни самолети в помощ на Кипър.

Осем души загинаха и стотици бяха ранени при разразилите се големи горски пожари в ТУРЦИЯ точно, когато започна дългоочакваното съвземане на туристическия бранш от последиците от епидемията от COVID-19. В 53 турски окръга, главно в южната и западната част на страната, бушуваха над 270 големи горски пожара. Главната дирекция по горите обобщи, че от началото на годината до края на август в Турция са се разразили 2105 горски пожара. Освен загиналите и ранените в "ада под небето", изчезнаха огромно количество горски площи, унищожени бяха селскостопански земи и животни, огромен брой хора загубиха домовете си, евакуирани бяха много туристи. Пожар горя и на територията на ТЕЦ.

Усилията за потушаване на пламъците бяха възпрепятствани от силните ветрове, сушата и ниската влажност, както и заради факта, че редица терени са труднодостъпни. Властите обявиха, че много от пожарите се дължат на анормално високите температури, следствие на климатичните промени. Отправени бяха молби за чуждестранна помощ, след което редица страни изпратиха техника за потушаване на пожари.

Големи горски пожари започнаха през юли в условията на гореща вълна в ГЪРЦИЯ и горяха до средата на август. Остров Евбея, райони северно от столицата Атина и на полуостров Пелопонес бяха най-тежко засегнатите. Изгоря площ от над един милион декара, десетки селища бяха евакуирани, много жилища - разрушени, а хиляди хора напуснаха Атина, обгърната от задушаващ дим. Загина един доброволец-пожарникар, ударен от паднал електрически стълб, а поне 20 души бяха ранени. Изгоря над една трета от горите в Евбея. Обясненията за катастрофата, които дават експертите, са различни: от най-тежката гореща вълна през последните 30 години, през климатичните промени и умишлен палеж, до естествено циклично изгаряне на горите от средиземноморски борове, усложнено от проникването на селищата в горските терени и лошото им управление през годините.

Заради горските пожари през август в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ бе обявена кризисна ситуация на цялата територия на страната за период от 30 дни. Пожарникари от Австрия, България, Румъния и Сърбия оказаха помощ на огнеборците в Северна Македония. Седемнайсет души бяха арестувани по обвинения в умишлени палежи. Жена от село Челопек стана жертва на голям горски пожар край Куманово.

От средата на юли и през август в АЛБАНИЯ бушуваха около 200 горски пожара, които отнеха два човешки живота и унищожиха хиляди декари гори. Косово, Нидерландия и Чехия изпратиха помощ на страната в борбата с пожарите, в която се бе включила и албанската армия. 15 души бяха арестувани по обвинения в умишлени палежи.

В СЪРБИЯ успяха да спасят от горските пожари село Дървенград на Емир Кустурица, построено като декор на филма "Животът е чудо".

В края на август, след 40 години употреба, бе напълно затворено сметището край Винча, на югоизток от Белград, което бе обхванато от пожари през август, довели до остър задушлив дим и неприятни миризми в голяма част на сръбската столица.

Стотици горски пожари горяха през август и на територията на Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Черна гора.

И НАВОДНЕНИЯ...

Най-малко шест души загинаха при наводнения в черноморския окръг Ризе в ТУРЦИЯ през месец юли. Проливни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища, а окръг Ризе бе обявен за район на бедствие.

В края на юли двама души загинаха при наводнения в РУМЪНИЯ - в северните окръзи Сату Маре и Яш.

През август над 80 души загинаха и десетки бяха ранени при катастрофални наводнения в северната част на ТУРЦИЯ. Проливни дъждове задействаха и множество свлачища. Десетки хора се смятат за изчезнали след наводненията в черноморските окръзи Кастамону, Синоп, Бартън. По официални данни за възстановяването на нанесените материални щети са необходими над 580 милиона евро. Наводненията нанесоха щети на електропроводи, оставяйки много населени места без ток и вода. При бедствието бяха унищожени сгради, пътища, мостове и бяха отнесени много коли. Над 2000 души бяха евакуирани с лодки и хеликоптери от засегнатите райони. Според експерти освен климатичните промени, сред причините за унищожителните наводнения са изкуственото изправяне на реките, както и стесняването на речните корита.

31 август - При земетресение със сила 5,1 в окръг Кютахия (Централна Турция) бяха нанесени материални щети на над 30 къщи. След труса бяха регистрирани десетки вторични трусове.

7 септември - Пожар избухна в хотел в румънския черноморски курорт Ефорие Суд, на 20 км южно от град Констанца. Шестнайсет гости на хотела, от които четири деца и едно бебе, бяха евакуирани от покрива на сградата, а други 47 души успяха да се евакуират сами. Пожарът, при който пострада само един човек, вдишал дим, бе предизвикан от късо съединение.

8 септември
- Четиринадесет души (12 пациенти и двама посетители) загинаха при пожар в модулна болница за пациенти с COVID-19 в град Тетово в деня, в който Република Северна Македония празнуваше 30-та годишнина на своята независимост от Югославия.

27 септември - Един човек загина, а девет бяха ранени в резултат на силно земетресение на гръцкия остров Крит. Силата му беше оценена между 5,8 и 6 по Рихтер от различните източници. Около 1300 сгради на острова претърпяха щети от труса и бяха обявени за негодни за обитаване.

1 октомври - Седем пациенти загинаха при пожар в болницата за инфекциозни заболявания в румънския черноморски град Констанца. Огънят пламна в отделението за интензивно лечение, където се лекуват пациенти с COVID-19.

10-15 октомври - След сериозни наводнения на остров Евбея, който понесе значителни щети и от опустошителните пожари през лятото, гръцкото правителство обяви спешна помощ от 20 млн. евро. Един човек загина при наводненията в Евбея, а на други места в Гърция, засегнати от проливните дъждове в периода 10-15 октомври, хора търсиха спасение на покривите на къщите си.

12 октомври - Малко цунами бе регистрирано по южния бряг на остров Крит (Гърция) след земетресение от 6,3 по Рихтер. За щастие, при труса нямаше жертви. Рухна малка църква и бе съобщено за срутени скали. Земетресението бе усетено и в съседна Турция.

8 ноември - Един човек пострада при трус от 5,1 в окръг Коня, Централна Турция. При земетресението бяха нанесени материални щети на много къщи.

11 ноември - Двама пациенти починаха, а една медицинска сестра получи изгаряния при пожар в инфекциозната болница в град Плоещ (Югозападна Румъния).

17 ноември - Трус с магнитуд 5 уплаши жителите на мегаполиса Истанбул. Епицентърът на земетресението бе регистриран в северозападния окръг Дюздже, но за щастие нямаше пострадали.

18 ноември - Четирима души загинаха, а други четирима бяха ранени при експлозия в оръжейна фабрика "Бабени" в Южна Румъния, специализирана в утилизация на артилерийски и авиационни муниции. Експлозията бе предизвикана от противопехотна мина.

19 ноември - Четирима души пострадаха при земетресение със сила 5,1 в окръг Ерзурум, Източна Турция, което причини разрушения.

23 ноември - Четиридесет и пет души загинаха, а седем бяха ранени при тежък инцидент на автомагистрала "Струма" в България. През нощта автобус с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция към Северна Македония, катастрофира и се запали близо до с. Боснек.

23 ноември - Двама души загинаха и 16 бяха ранени при серия експлозии във фабрика за муниции в покрайнините на Белград. Взриви се склад на предприятието "ЕДеПро", в който се съхранявали 500 ракети за борба с градушките.

29 ноември
- Най-малко петима души загинаха, а над 60 бяха ранени при мощна буря, поразила Северозападна Турция през седмицата, започнала на 29 ноември. Истанбул и редица други окръзи на страната бяха ударени от бурята с ветрове от над 100 км/ч, които нанесоха сериозни материални щети. На 1 декември морето заля средиземноморския град Искендерун, силни бури обхванаха и райони в Югоизточна и Северна Турция. На 7 декември буря изкорени дървета и отнесе покриви на сгради в средиземноморския окръг Анталия, а в курорта Чешме в окръг Измир вилня торнадо, което отнесе покривите на 20 къщи и изкоренени много дървета.

12 декември - Жена загина край Катерини, Северна Гърция, след като автомобилът й беше отнесен от поток, придошъл в резултат на обилни валежи.

16 декември - Осем души се нагълтаха с дим, а десетки автомобили и апартаменти изгоряха при пожар, предизвикан от двама тийнейджъри, в подземния паркинг на жилищен блок в румънския черноморски град Констанца. Около 250 души, сред които 70 деца, бяха евакуирани посред нощ с автовишки.

18 декември - Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер бе регистрирано в близост до остров Крит, но не постъпиха данни за пострадали и щети.

19 декември - 45 души бяха ранени при взрив в мина в турския окръг Измир. Десет от пострадалите работници бяха настанени в болница.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase