Снимка: БГНЕС

Български купувачи пресичат границата с Турция в пълни автомобили и автобуси, възползвайки се от поевтиняващата турска лира, за да пазаруват по-евтино, пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Първата им спирка е бюрото за обмяна на валута, а след това се спускат към пазарите и хранителните магазини в северозападния турски град Одрин.

На Бъдни вечер турският пазар в града е претъпкан от клиенти, дошли от България. Хатидже Ахмедова казва, че е станала в 3 сутринта, за да се качи на автобус, който ще я закара през границата до Одрин, обменила е 200 лева за 1150 лири и е започнала да пазарува. Други са дошли, за да купят подаръци за деца и внуци, тъй като всичко е по-евтино, отколкото в България.

Турция се намира в икономическа криза, като официалните данни показват инфлация от над 21%, която засяга цените на храните, горивата и стоките за домакинството. Но за българските потребители продуктите в хранителните магазини са на изгодни цени и те напускат страната с пълни багажници, пише Bloomberg.

Лирата преживя най-волатилния си месец през декември, поевтинявайки почти всеки ден, докато най-накрая удари историческо дъно от 18,36 лири за долар на 20 декември, когато валутата изгуби над 60% от стойността си спрямо долара тази година. Туристите печелят от този спад.

Оттогава лирата се възстановява, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нови финансови инструменти, с които да защити депозитите в лира срещу валутните колебания. Така турската валута приключи седмицата на ниво от 10,83 лири за долар.

Бюлент Рейсоглу, президент на кооперативния базар Улус в Одрин, казва, че броят на чужденците се е увеличил 4 пъти през последните няколко седмици.

„Паркингите са пълни с български коли, стана почти невъзможно да видиш регистрационни номера от Одрин или Истанбул“, казва той. „Те пазаруват сякаш са полудели, без да знаят какво купуват и купуват пет или десет едни и същи неща с идеята да ги препродадат или смятайки, че няма да ги открият отново“.

Цялата статия прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase