Снимка: БГНЕС
Само ден след като подкрепи протестите за по-чиста природа и по-чист въздух в родината си, сръбският тенисист Новак Джокович публично се разграничи от "управляващите и опозицията", съобщи БГНЕС.
 
В събота в десетки градове се проведоха масови протести. Тогава Джокович публикува в Instagram снимка от блокадата на моста "Газела" в Белград и написа под нея: 
"Чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето. Без това всяка дума за „здраве“ е излишна. Природата е нашата майка. Да бъдем повече сред природата".
 
Новак Джокович обясни, че е "аполитичен, но няма да спре да се бори за истината и справедливостта".
 
"Напълно съм наясно, че по време на протестите имаше и политически искания. Искам да се разгранича от "управляващите и опозицията", както и от всякакъв вид политическите движения. Винаги съм се стремял да бъда аполитичен. Много ми пречи факта, че човек не може да каже какво мисли за основните житейски въпроси - за водата, въздуха, храната и в същото време да не бъде етикетиран като ляв, десен, опозиционер, демократ, социалист", каза още Джокович и уточни, че сам ще реши кога публично ще каже какво мисли по определени въпроси. 
 
"Няма да спря да се боря за истината и справедливостта. Радвам се, че осъзнавам тези неща и се опитвам да се придържам към истинските житейски ценности, които са основата на всеки един човек в едно здраво общество. Чета коментари като - защо един спортист се меси там където не му е работа, но аз съм човек преди да съм спортист. Както впрочем всеки един друг в тази страна", каза още Новак Джокович.
 
Тенесистът отбеляза още, че за да има дълга кариера е трябвало да се грижи за здравето, храната, почивката, тренировките, въздуха, водата, лечението, начинът на мислене, както и за емоционалното си състояние. 
 
"Качеството на въздуха в Белград, а и в цяла Сърбия, от десетилетия е обезпокоително лошо. Качеството на водата и храната също са под въпрос. А, това са основните елементи за здравето на човека и екосистемата. Ако работим оптимално върху здравето и околната среда тогава ще се промени към по-добро и нашето лично здраве. Ако използвахме енергията, която изразходваме за спорт, политика, музика, здравеопазването, само си представете къде щяхме да сме днес ", каза още Новак Джокович. 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 месец

Джокович, ако се оплакваш от качеството на храната в Сърбия, ела в България да видиш какво ядем.

16

11

преди 1 месец

До бактускул --- Аве пуйката си е пуйка. Вари го, печи го, то си Е пуйка... ъъъ мисирка. Ъъъъ, това се нарича паткореч.

15

поправка

преди 1 месец

До ТенЕсистТенис Сандгрън е тенисист от Тенеси, но дори и той не е тенесист. :-)