Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Знамената в Северна Македония днес са спуснати наполовина. Страната реагира с шок, объркване и скръб на автобусната катастрофа, станала у нас, при която загинаха 46 души.

Още по темата

Почти всички загинали са граждани на Северна Македония - страна с малко над два милиона души.

Правителството обяви тридневен национален траур. През това време хората се опитват да възприемат мащаба на трагедията - и чакат да чуят защо екскурзията с автобус до Истанбул за дългия уикенд се превърна в една от най-тежките трагедии в тази млада страна.

В историята на Северна Македония, от обявяването на нейната независимост през 1991 г., почти трагедии, които биха се сравнили с тази. Въпреки че тя носи ехото на други смъртоносни инциденти:

Петнадесет души загинаха при катастрофа с автобус в близост до столицата Скопие преди две години
През септември тази година 14 души загинаха при пожар в болница в Тетово
Две самолетни катастрофи през 1993 г. са последните сериозни инциденти, свързани с транспорта

Оттогава само бунтът от 2001 г. на Албанската националноосвободителна армия е причинил по-голяма загуба на живот от катастрофата, станала в България.

Хората в Северна Македония се събудиха с новините за ужасяващия инцидент, станал късно през нощта. Онези, които смятаха, че техните роднини може да са били на борда, веднага започнаха да търсят информация.

Автобусът беше един от няколкото, управлявани от "Беса Транс" - туристическа агенция със седалище в столицата Скопие. Тя предлага редовни пътувания до Истанбул за дълги уикенди, които са особено популярни сред членовете на голямото етническо албанско малцинство в Северна Македония.

Близки, отишли ​​да търсят отговори в офиса на "Беса Транс" на Старата чаршия в Скопие, откриват, че вратите са заключени, а полиция охранява входа.

По-късно компанията публикува изявление чрез социалните медии, в което се казва, че "не е в състояние да отговори на искания за информация, защото сме в състояние на шок". В изявлението се добавя, че компанията си сътрудничи с официални лица в Северна Македония и България.

Беким Халити е сред напразно чакащите пред офиса на "Беса Транс". Той отчаяно търсеше информация за съпругата си Хамидже и сестра си - и двете бяха посочени като пътници в автобуса.

"Те не си вдигат телефона", казва той пред BBC. "Видяхме списъка с имена, но не пише кой е жив и кой не е. Бяхме в Министерството на външните работи и там също нищо не получихме."

Друг мъж, Джелал Бакиу, каза, че се опитва да получи информация за братовчед си.

"Звънях на номера на "Беса Транс" в продължение на три-четири часа", каза той. "Нямаме никаква информация от тях."

Някои общности бяха особено силно засегнати. Основно училище в предградие на Скопие затвори за деня, след като учениците научиха, че петима техни съученици са починали - всички от едно и също семейство.

11-годишният Блерим Буши каза пред репортери, че неговият приятел Ергин е бил в автобуса.

"Той беше много добро момче. Толкова съжалявам, че загина", казва той.

Ергин беше един от осемте души с фамилно име Яхи. Нито един от тях не е в списъка със седемте оцелели - а местните медии съобщиха, че общо 10 членове на голямото семейство са загинали при инцидента.

За другите роднини имаше облекчение. Аднан Яшаровски се втурна към столицата на България София, за да види 16-годишната си дъщеря Зулейха в болница, след като тя му се обади, за да каже, че е оцеляла при катастрофата.

Сгодена двойка на около 20 години, Медина Лютви и Лулзим Сюлеймани, също успява да излезе от горящия автобус, като скачат през прозорец близо до задната част на превозното средство. Но друга сгодена двойка - също на около 20 години, загива.

Трагедията е изпитание за правителството на Северна Македония, което е подложено на колебания през последните седмици.

Неуспешната реакция на пожара в болницата през септември, при който загинаха 14 души, разгневи избирателите. Това допринесе за поражението на местните избори от миналия месец и вотът на недоверие, който не успя да свали с един глас администрацията на премиера Зоран Заев.

Заев бързо пристигна на място в България и посети мястото на катастрофата, срещна оцелелите в болница и проведе съвместна пресконференция с българския си колега Стефан Янев. Той е наясно, че роднините и страната като цяло искат бързи отговори за причините за инцидента.

Но засега, както всички останали, той ще разчита на българското разследване на катастрофата, която е най-тежката в Европа от повече от десетилетие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase