Снимка: архив, БГНЕС

На Димитровден Солун чества своя празник. Пред солунския храм „Свети Димитър“ има голяма опашка от чакащи да се поклонят днес пред мощите на светеца, предаде БНР.

Хиляди гърци са пред катедралата на „Свети Димитър Солунски“ въпреки наложените ограничения поради пандемията. Полицията следи за спазване на дистанция и носене на маски, а вярващите са готови да чакат с часове, за да се поклонят пред мощите на светеца, когото считат за закрилник на град Солун.

На тържествената литургия присъства президентът Катерина Сакеларопулу, министри от правителството и кмета на града.

Днес е неработен ден в Солун, всички търговски обекти са затворени да края на богослужението.

Празникът на Свети Димитър се отбелязва с особена тържественост от всички храмове и манастири в страната. Тази година охраната и проверките за спазване на ограничителните мерки са засилени.

Поради високия брой заразени с коронавирус в Солун, а и в цяла Северна Гърция, утре няма да се проведе традиционната ученическа манифестация за националния празник.
 

Коментари Напиши коментар

5

Една

преди 2 месеца

Всичко беше прекрасно днес в Солун. Тука е 1 % ковид, както и в цяла Гърция. Таверните, кафенетата и забележителностите са пълни на макс. НО има над 60% ваксинирани. Вижте в Букинг заетостта на хотелите и апартаментите. Над 80% .ДА,тук сезона е по-дълъг. Но ако БГ даваше сигурност и доверие, дали щеше да е това дередже???

4

Вакси 19

преди 2 месеца

Свободна човешка воля

3

Айде бе?

преди 2 месеца

И сигурно всичките са ваксинирани?